NAK–Nébih: az afrikai sertéspestis ellen hozott járványvédelmi intézkedéseket továbbra is be kell tartani

Továbbra is fontos, hogy a gazdálkodók betartsák az afrikai sertéspestis (ASP) ellen hozott járványvédelmi intézkedéseket, valamint, hogy a vadászatoknál és a kukorica aratásánál is figyeljenek az ASP terjedésének megelőzésére – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 10. 07. hétfő2024. 10. 07.

Kép: 20200205 Körmend A Kínában tomboló sertéspestis miatt drágul a sertéshús itthon is. Az élősertés kétszer annyival drágult, mint a feldolgozott hús. Képen: Babati Húsüzem, Szakács Zoltán, a Babati és Társa körmendi húsüzem termelési igazgatója Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe, Fotó: Szendi Péter

Babati_04
20200205 Körmend A Kínában tomboló sertéspestis miatt drágul a sertéshús itthon is. Az élősertés kétszer annyival drágult, mint a feldolgozott hús. Képen: Babati Húsüzem, Szakács Zoltán, a Babati és Társa körmendi húsüzem termelési igazgatója Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
Fotó: Szendi Péter

Több mint hat éve van jelen Magyarországon az ASP, a vírus azonban a vaddisznóállományról nem terjedt át a házisertés-állományra. Mindez az elmúlt években bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedéseknek köszönhető: a gazdálkodók és a hatóságok közös érdeme. 

A sikeres védekezés lehetőséget biztosított arra is, hogy kedvezőbb legyen egyes területek ASP kockázati besorolása, így Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben enyhültek a kereskedelmi korlátozások is. Ezáltal bővültek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások gazdasági lehetőségei.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt. Az ASP továbbra is jelen van az ország vaddisznóállományában, ezért az agrárkamara és a Nébih arra kéri a gazdálkodókat, hogy az afrikai sertéspestis-járvány megelőzése érdekében mindenki figyeljen az előírásokra, és maradéktalanul tartsa be azokat. „Aki ugyanis a saját állományát védi, az egész hazai sertéságazatot védi!” 

– olvasható a két szervezet közös közleményében.

Példaként említették, továbbra is fontos, hogy 

sertéseket csak legális, regisztrált helyről szabad vásárolni és állatorvosi igazolás birtokában lehet szállítani.

Arra is kitértek, hogy az őszi–téli időszakban az ASP-vírus behurcolása különösen nagy kockázattal jár például a vadászat, a kukorica aratása és a háztáji disznóvágás alkalmával is. Utóbbinál fontos, hogy a fertőzött területen tervezett házisertés-vágást kötelező előzetesen bejelenteni a járási hivatalnál.

Ez is érdekelhet

A NAK és a Nébih felhívta az érintettek figyelmét, hogy vaddisznóvadászat során tájékozódjanak a vadászterület kockázati besorolásáról. Fertőzött terület erdeiben, az aszfaltozott útról gépjárművel letérni csak a helyi hivatásos vadászoknak, kísérőknek szabad, mindenki másnak a területen kívül kell hagynia a gépjárművét. A vadászatot követően minden esetben gondoskodni kell az autó, a csizmák, a fegyverek és a ruházat megtisztításáról is. A vadászaton részt vevők – akár vadászok, akár hajtók – 72 óráig ne menjenek házi sertést tartó udvarba, tenyészetbe – hangsúlyozta a két szervezet a közleményében.

Ez is érdekelhet

A kukoricaaratásnál pedig arra kell figyelni, hogy a kukorica a vaddisznók egyik kedvenc csemegéje, a magas növény pedig biztonságos búvóhely is számukra, ezért az állatok az aratás végéig nagy számban tartózkodnak a kukoricatáblákban. A fertőzött területen elhullhatnak a beteg vaddisznók, ezért fontos, hogy az érintett mezőgazdasági területen learatott kukoricát – vagy bármilyen más, sertések takarmányozására szánt gabonát – a háztáji állomány védelme érdekében legalább 30 napig pihentessék a termelők, ami a szárításon, hőkezelésen átesett terményre is igaz. A földeken munkát végző erőgépeket pedig nem szabad a sertéstelep közelében tárolni – hívta fel a figyelmet a NAK és a Nébih.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek