Virsli: a hazai terméket ajánlja szilveszterre is a NAK

A szilveszteri virsli választásakor is a magyar termékek előnyben részesítését javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mert ezek nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.

KözéletMW 2024. 12. 28. szombat2024. 12. 28.

Kép: A hazai virsli megbízható minőségű termék, Fotó: Molnár Péter, Forrás: MW

virsli
A hazai virsli megbízható minőségű termék
Fotó: Molnár Péter Forrás: MW

A virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek – hangsúlyozta a  NAK az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. 

virsli
A virsli a szilveszteri menü elmaradhatatlan étke Fotó: Shuttterstock

A jó minőségű termék kiválasztásához a NAK azt javasolja a fogyasztóknak, hogy 

az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az idén is széles kínálatból válogathatnak. 

A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. 

A fogyasztók továbbra is keresik a sajtos, chilis ízesítésű termékeket.

Ez is érdekelhet

Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Ez vállalkozástól és mérettől függően elérheti a teljes éves mennyiség 25 százalékát, a kisebb húsfeldolgozó üzemek esetében pedig még ennél is magasabb lehet az arány – írják a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek