A kertészkedés segít megőrizni az egészséget

A városi élet is felelős lehet az asztma és az allergiás betegségek kialakulásáért. Finn tudósok vizsgálták a kertészkedés egészségre gyakorolt hatását és egy kutatás alapján a növénytermesztés valóban erősítheti az immunrendszert. Egy hónap után a kertészkedő csoportban résztvevők bőrbaktériumai sokasodtak, a gyulladáscsökkentő molekulák szintje pedig megemelkedett.

KözéletMW 2024. 08. 21. szerda2024. 08. 21.

Kép: A kertészkedés serkenti az immunrendszert, Fotó: Cavan-Images, Forrás: shutterstock

Gardener,Plants,Tomatoes,In,A,Sunny,Garden,Bed
A kertészkedés serkenti az immunrendszert
Fotó: Cavan-Images Forrás: shutterstock

Túl tisztán élünk a városokban, amely az immunrendszerrel összefüggő légúti betegségekhez vezethet, ilyen az asztma és az allergiák is. A változatos környezeti mikroorganizmusoknak való kitettség pedig, különösen a talajon keresztül, fontos az immunrendszer természetes fejlődéséhez és működéséhez. Egy kutatás beigazolta a kertészkedés egészségre gyakorolt pozitív hatásait – írja az Environment International alapján a Világgazdaság.

A legújabb kutatások alapján a kertészkedés nemcsak a fizikai aktivitásnak tesz jót, hanem az immunrendszert is erősítheti – írja a Newsweek. Testünk hemzseg a mikroorganizmusok millióitól, amelyek az anyagcserénktől a mentális egészségünkig mindent befolyásolnak. Számos szerepük mellett ezek a mikrobák létfontosságúak immunrendszerünk támogatásában és a gyulladás csökkentésében is. A bőrön lévő mikrobák például segíthetnek megakadályozni, hogy a kórokozó baktériumok betegséget okozhassanak.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a természetben található, mikrobákban gazdag anyagokkal való érintkezés növelheti az emberi mikrobióm – az emberi testben élő mikroorganizmusok – sokféleségét.

Az Environment International folyóiratban megjelent új tanulmányban a finn Helsinki Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egy hónapnyi városi beltéri kertészkedés elegendő volt a résztvevők sokféle bőrbaktériumainak a növeléséhez.

Öt baktériumtörzs (Bacteroidetes, Planctomycetes, Proteobacteria, Cyanobacteria és Verrucomicrobia) és egy osztály (Bacteroidia) diverzitása nőtt a beavatkozási csoportban résztvevők bőrén, míg a placebocsoportban nem figyeltek meg változást.

Ezenkívül nőtt a gyulladáscsökkentő molekulák szintje is a korábbi mérésekhez képest.

Az eredmények jelentősek, mivel a városiasodás az immunitással összefüggő betegségek, például az allergiák, az asztma és az autoimmun betegségek jelentős növekedéséhez vezetett, ami magas egészségügyi költségeket generál. Túl tisztán élünk a városokban

– nyilatkozta Mika Saarenpää, a tanulmány első szerzője, a Helsinki Egyetem kutatóorvosa.

A biológiai sokféleség és a zöld lakóterületek összefüggésben állnak a légúti egészséggel. Az asztma és allergia egyre elterjedtebbek a fejlett országokban. A változatos környezeti mikrobiótáknak való kitettség, különösen a talajon keresztül, fontos az immunrendszer természetes fejlődéséhez és működéséhez, és végső soron az emberi egészséghez – írja az Environment International.

Az urbanizáció a mikrobák csökkenéséhez, az emberi mikrobiom változásaihoz és az immunrendszerrel összefüggő betegségek kockázatának növekedéséhez vezethet.

Első alkalommal tudjuk kimutatni, hogy az értelmes és természetes emberi tevékenység növelheti az egészséges felnőttek mikrobiomjának sokféleségét, ugyanakkor hozzájárulhat az immunrendszer szabályozásához is

– magyarázta a kutató.

A tanulmányban 28 résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik mikrobákban gazdag talajt, a másik mikrobában szegény talajt kapott. Mindkét csoportot arra kérték, hogy egy hónapig élelmiszernövényeket termesszenek virágládákban. A vizsgálati időszak alatt észrevehető különbségeket tapasztaltak a két csoport között.

Természetesen ilyen kis mintaméret mellett nehéz konkrét következtetéseket levonni az eredményekből. A tanulmány azonban egyre több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a környezetünkben lévő jó mikrobáknak való kitettség segíthet a különböző immunfunkciók támogatásában.

„Kutatásom hangsúlyozza egészségünk függőségét a természet és különösen a talaj sokféleségétől” – tette hozzá Saarenpää.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek