Kultúra
Megújul a magyar koronázási palást terme a Nemzeti Múzeumban

Az ünnepek közeledtével már naponta száz tonna élő és feldolgozott hal kerül az üzletekbe a hortobágyi halgazdaságból.
Kép: Illusztráció, Fotó: BearFotos, Forrás: Shutterstock

Karácsonyhoz közeledve már napi száz tonna élő és feldolgozott halat szállít az üzletekbe a hortobágyi halgazdaság, decemberben több halat értékesítenek, mint az év többi időszakában összesen - tájékoztatta a társaság vezérigazgatója hétfőn az MTI-t.
Simon Károly azt mondta, az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, felét Romániába szállítják.
A hazai vásárlók egyre inkább a feldolgozott, filézett, szeletelt halakat keresik, amit saját feldolgozó üzemükben állítanak elő.
A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy az őszi lehalászás szeptemberben kezdődött, a halak már telelőtavakban vannak, onnan szállítják az áruházláncokba, piacokra és saját boltjaikba. A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, és kisebb mennyiségben ragadozó, többnyire harcsa. A növényevő halaik bio minősítésűek - fűzte hozzá.
Kultúra

Simon Károly elmondta azt is, hogy az 1916-tól folyamatosan működő, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáros működési területéből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat.
A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,32 milliárd forint volt, idei bevételi tervük nettó 1,5 milliárd forint, és pozitív eredményre számítanak.
Simon Károly hozzátette:
három éve nem emelték áraikat, a hortobágyi élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják.
A hazai halfogyasztás némileg emelkedett az elmúlt években, de az évi 6,5 kilogrammos egy főre eső átlagos fogyasztás még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos európai uniós átlagtól - magyarázta a szakember.