Ölt-e az áldozat?

Egy vádlott, három halálos áldozat, köztük a mészárlás valószínű kezdeményezője – egy hete zajlik a makói hármas gyilkosság pere a Csongrád Megyei Bíróságon. Két tárgyalási nap után nincsenek megnyugtató válaszok arra a kérdésre, hogy ki ölt meg kit, és miért.

KriminálisTanács Gábor2009. 05. 12. kedd2009. 05. 12.
Ölt-e az áldozat?

Hat évig járt együtt S. Norbert mérnök-informatikus B. Noémivel, aki a makói Tesco-ban, egy patikában dolgozott asszisztensként. A lány évek óta szakítani akart, de barátja folyton rábeszélte a maradásra. Végül tavaly februárban Noémi lezárta a kapcsolatot, s egy héten belül összejött egy kollégájával. S. Norbert ezután gyakran hívogatta telefonon, hogy menjen vissza hozzá, de Noémi erről hallani sem akart. Egy hónappal a szakítás után azzal, hogy a lánynál lévő dolgait viszik el, S. Norbert és barátja, P. József elmentek a lány szüleinek a lakására. A lány új barátja este nyolckor nem tudott bemenni Noémiékhez, végül a lány apjával tértek vissza, és holtan találták S. Norbertet, Noémit, és a lány nagymamáját is, aki feltehetően az unokája segítségére sietett. Mindannyiukat késsel ölték meg.

P. József a barátja Opel Astrájával távozott a helyszínről, a vád szerint elvette S. Norbert ötvenezer forint készpénzét, a kocsit pedig Hódmezővásárhelyen hagyta egy lakótelepen. Ezután Szegedre ment a húgához, másnap ott fogták el a rendőrök.

Az ügy érdekessége, hogy a felbujtó feltehetően S. Norbert, akit nagyon megviselt a barátnőjével való szakítás, csakhogy ő egyben áldozat is. Innentől kezdve meglehetősen nehéz annak a tisztázása, hogy a három halálból hány írható a vádlott számlájára, az ügyészség szerint mindenkivel Norbert barátja végzett. A P. Józsefről kirajzolódó kép meglehetősen nehéz életű, sötét figurát mutat, akit Norbert az általános iskolából ismert, s több ízben is összeveszett vele. S. Norbert orvos apjának vallomása szerint nem tartotta helyesnek, hogy fia P. Józseffel tart kapcsolatot, sőt, el is zavarta egyszer az utcán „lebzselő” férfit. Ugyanakkor a mérnök-informatikus, meglehetősen jó háttérrel rendelkező S. Norbertről is kiderültek furcsa dolgok. Ha nem is számítjuk, hogy P. József vallomása szerint az alvilággal tartott kapcsolatokat és ezekkel fenyegette, sőt zsarolta bele társát az akcióba, de Noémi hozzátartozói és későbbi barátja szerint a lány említette, hogy Norbert kábítószeres üzleten vesztett el egy- vagy kétmillió forintot, kevéssel a szakításuk előtt. Ráadásul Noémi lakásán talált a rendőrség egy szerződést, mely szerint S. Norbert futtatta prostituáltként P. József húgát,  s a lánnyal osztoztak a költségeken és a bevételen is.

P. József a múlt heti, első tárgyaláson szóban nem tett vallomást, de írásban immár a nyolcadik verziót adta elő arról, hogy mi történt: eszerint a lányt és a nagymamát S. Norbert ölte meg; a féltékeny férfi őt azzal kényszerítette, hogy alvilági kapcsolataival elraboltatja a gyerekét, ha nem segít.

A mai tárgyaláson az egyik tanú viszont azt vallotta, hogy a vádlott azzal kért a füle hallatára kölcsön, hogy hamarosan két embert fog megölni összesen kétmillió forintért, és abból meg tudja adni a tartozását.

S. Norbert szülei vallomásuk szerint nem tudtak fiuk pénzügyeiről, sem alvilági kapcsolatairól. A meggyötört, középosztálybeli szülők azt a benyomást keltették, hogy zárkózott fiukkal vagy teljesen elvesztették a kapcsolatot – sem ruháira, sem neki tulajdonított, a helyszínen talált telefonra nem ismertek rá –, vagy mindenképpen szerették volna őt tisztázni. Az apa egyenesen azt mondta, hogy szerinte a fiának „nem volt szerepe a történtekben”, ugyanő semmilyen változást nem vett észre Norberten a Noémivel való szakítás után, miközben az összes többi tanú szerint a fiú „ki volt magából fordulva”, zaklatta és kocsival követte a lányt. Édesanyja szerint a fiú „szomorú volt”.

A per a vádlotthoz kapcsolódó személyek meghallgatásával csütörtökön folytatódik. Mivel közvetlen tanú nincs, ezért új szempontokat a jövő héten megszólaló szakértőktől lehet várni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek