Hihetetlen, de már a méheket is lopják!

Mintegy kétszáz méhkaptárat és méhcsaládot lopott el a tavasz folyamán három Baranya megyei férfi, akiket dombóvári rendőrök fogtak el, további négy embert orgazdasággal gyanúsítanak - hangzott el szerdán Dombóváron, a bűncselekményt ismertető sajtótájékoztatón.

KriminálisSzabad Föld Online2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Hihetetlen, de már a méheket is lopják!

Szíjártó István városi rendőrkapitány elmondta: április 19-e és május 13-a között öt dombóvári méhész kaptárait lopták el. Az adatok egy Baranya megyei elkövetői körre utaltak, a csoport tagjait május 15-én Bonyhád-Börzsönyben érték tetten, miközben 34 kaptárt kíséreltek meg ellopni. A bűncselekmény felderítésében sásdi és szentlőrinci rendőrök segítettek.

A három férfi összesen tizenegy méhész kaptárainak és méhcsaládjainak eltulajdonításával hozható összefüggésbe Tolna és Baranya megyében, ketten jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A kár meghaladja a tízmillió forintot - közölte a rendőrkapitány.

Hozzátette: a gyanúsítottak vallomása alapján került a rendőrség látókörébe négy ugyancsak Baranya megyei méhész, akik feltűnően alacsony áron vásárolták meg a lopott méheket és kaptárakat. Őket orgazdasággal gyanúsítják. Szíjártó István tájékoztatása szerint az orgazdák közül volt, aki beismerő vallomást tett, más jóhiszemű vásárlónak tüntette fel magát, és ismerősét kérte meg, hogy igazolja a méhek eredetét.

A kapitányságvezető beszámolt arról, hogy a rendőrök több méhkeretet, kaptárt és méhcsaládot lefoglaltak, a sértettek kártalanítása mégsem egyszerű, mert a méheket járványügyi okból nem célszerű kiadni. A rendőrkapitányság ezért kezdeményezi a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét - húzta alá az alezredes.

Kovács Csaba, a Dombóvári Méhész és Gazda egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a sorozatos lopások hátterében az állhat, hogy idén jelentősen nőtt a méhcsaládok és a méz ára. Egy méhcsalád jelenleg 25-30 ezer forintba kerül, egy kilogramm jó minőségű akácméz ára pedig eléri a 2000 forintot. Az egyesület elnöke egy üveg mézzel és szerény pénzjutalommal köszönte meg a felderítésben résztvevő rendőrök munkáját.
 

Ezek is érdekelhetnek