Hová tűnt el hat gőzmozdony?

Az öreg vasúti masinákkal kereskedni nem csak Magyarországon, hanem Romániában is jó üzlet. De azért nem árt, ha betartja a szabályokat az ember.

KriminálisBalogh Géza2009. 07. 27. hétfő2009. 07. 27.
Hová tűnt el hat gőzmozdony?

Hat, engedély nélkül eladott, múlt századi gőzmozdony után nyomoz a rendőrség Romániában. Az Osztrák-Magyar Monarchiában még 1908-ban gyártott masinákon külföldön adott túl egy Erdélyben, Vajdahunyad mellett bejegyzett cég, amelynek tulajdonosa szintén külföldi állampolgár. Az öreg, már ipari műemléknek számító mozdonyokat azonban keleti szomszédunkban komolyan védik, azokat nem lehet csak úgy adni-venni. A szóban forgó masinák se szabályos körülmények között kerültek külföldre: a mozdonyok adásvételét illegálisan kiállított iratok tették lehetővé.

A törvénytelen mozdony-eladásra egy rutinszerű ellenőrzés során derült fény. A vajdahunyadi cég vezetője valószínűleg megvesztegetés nyomán szerezte be a Hunyad megyei és kolozsvári területi kultúrigazgatóságoktól azt az igazolást, miszerint a szóban forgó mozdonyok nem képezik a nemzeti vagyon részét. Ezért a cég mellett a két kultúrintézmény akkori vezetői ellen is eljárást indítottak, a Hunyad megyei cégnél pedig további húsz gőzmozdonyt foglaltak le a rendőrök, amiket szintén külföldi eladásra szánt a tulajdonos.

A már nyoma veszett hat gőzmozdony közül kettő különleges értékkel bír, hiszen e modellből annak idején összesen hét darabot készítettek. Az eladott gőzmozdonyok értéke amúgy 160 ezer euró - úgy 43 millió forint - körül mozog, Németországban, Ausztriában, Szerbiában valamint Szlovákiában nyomoznak utánuk. És Magyarországon, de látva az itteni mozdonyparkot, a románok hamar abbahagyták a vizsgálódást. Mondván ennyi vén mozdony között úgyse találnák meg a magukét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek