Kétszáz halál

Évente kétszáz ember leli halálát a vizeinkben. A három alapvető hiba, amit elkövethetünk: ittasan, felhevült testtel vagy tele gyomorral megyünk vízbe. Vagy csak vagánykodunk.

KriminálisSzijjártó Gabriella2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.

Kép: Egy fiatalember a "Vízbe ugrani tilos!' jelzésű táblával mit sem törődve ugrik a Genfi-tó vízébe Genfben 2003. július 13-án, amikor a hőmérséklet meghaladta a 33 Celsius fokot. (MTI FOTÓ/AP/Keystone, Martial Trezzini) , Fotó: MARTIAL TREZZINI

-
Egy fiatalember a "Vízbe ugrani tilos!' jelzésű táblával mit sem törődve ugrik a Genfi-tó vízébe Genfben 2003. július 13-án, amikor a hőmérséklet meghaladta a 33 Celsius fokot. (MTI FOTÓ/AP/Keystone, Martial Trezzini)
Fotó: MARTIAL TREZZINI

Az elmúlt viharos napokban hiába figyelmeztettek mindenkit a balatoni vízi rendőrök, így is bőven akadt munkájuk. Egy szlovén kite-szörfös, vagyis ernyővel szörföző férfi Badacsonynál került bajba az erős szél miatt. Egy férfi a segítségére indult egy kis vitorlással, de végül mindketten mentésre szorultak. A szél Fonyód felől két gumicsónakázó gyereket sodort a tó közepe felé, de időben észrevették és kimentették őket. Olyan is volt, akit két nap alatt kétszer mentettek ki: szombaton azért, mert hajójával homokzátonyra futott, vasárnap pedig, amikor a viharban irányíthatatlanná vált a vízi járműve.

Ők azok a szerencsések, akik megúszták.

Magyarországon kétezernél több olyan vízfelület található, amely fürdésre, vízi sportra alkalmas. Tavaly 168-an fulladtak bele idehaza ezekbe a szabad vizekbe. A 18 év alatti áldozatok száma a korábbi évhez képest nőtt. Idén is igazolódni látszik az a sokéves keserű tapasztalat, hogy a vízbefúlásos esetek nagy részét teszik ki azok a tragédiák, amelyek bányatavaknál és folyók mellékágainál történnek. Az esetek többségében az egyéni felelősség, valamint a veszély felismerésének hiánya azok az okok, amelyek végül a tragédiához vezetnek. Hisz nem tiltják a jogszabályok azt, hogy valaki tele gyomorral, felhevült testtel ugorjon a vízbe. Ahogy a szondázás sem kötelező vízbe ugrás előtt. Pedig a rendőrség statisztikája szerint 2006-ban összesen 192 ember fulladt vízbe, és ebből minden negyedik volt illuminált állapotú.

A rendőrségi összesítésből az is kiderül, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt a harminc éven felüli felnőttek, valamint a gyermekek jelentik. Ezen belül is túlnyomórészt a férfiak, fiúk: a vízbe fúltak mindössze egynegyede nő. Általában a nyári szabadságok idején jellemző, hogy az emberek mindent elfeledve vetik bele magukat a teljes kikapcsolódás élményébe. Ehhez jöhet a többi szerencsétlen körülmény: a túlzott önbizalom, a nagy hőség, a napszúrás lehetősége, valamint a szívre leginkább káros hatást gyakorló levegő- és vízhőmérséklet különbsége…

A végeredmény pedig? Évente kétszáz halott...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek