Manipulált az ítéletekkel a mindszenti betegper bírája

Súlyos eljárási szabálysértések miatt kirúgták a mindszenti betegper bíráját a Fővárosi Bíróságról. Az ügyben a Fővárosi Bíróság és a hódmezővásárhelyi önkormányzat is büntető feljelentést tett. A bírónő készre jelentett ítéleteket írt át és iratokat tüntetett el.

KriminálisTanács Gábor2009. 10. 02. péntek2009. 10. 02.
Manipulált az ítéletekkel a mindszenti betegper bírája

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, hogy ügyészségi nyomozás fényt derít arra, áll-e korrupció vagy politikai ok azok mögött – a bíróságok által is elismert – bűncselekmények mögött, amelyeket a Fővárosi Bíróság mindszenti betegperben eljáró bírója követett el.

2007-ben, pár nappal az új egészségügyi ellátási rend bevezetése után meghalt egy mindszenti férfi. Az akkor még szokatlan rendszerben a beteget előző nap a szentesi kórházból saját felelősségére engedték ki. Újból rosszul lett, ezúttal a közelebbi Hódmezővásárhelyre vitték, ahol nem vették fel, bár a kórház álláspontja szerint az – akkori új eljárási rendnek megfelelően – stabil állapotban küldték el a súlyponti kórházba. Szentes és Hódmezővásárhely között a beteg a mentőautóban meghalt.

Az ügyben több per is zajlik: az egyik a beteget ellátó, vagy el nem látó doktornő büntetőpere, a másik a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között. Ez utóbbi kimondta a hódmezővásárhelyiek felelősségét, és hárommillió forintra büntette az Erzsébet kórházat, amely a határozat ellen bírósághoz fordult.

A Fővárosi Bíróságon őket elmarasztaló ítélet született, amelyet csak a határozathozatal után egy évvel kaptak meg – a törvény harminc napos határidőt szab a bírónak. A kórház jogi képviselője fellebbezett a Fővárosi Ítélőtáblához – a fellebbezést ilyenkor a korábban eljáró bíróságnak kell címezni –, de mire az az Ítélőtáblára került, eltűnt belőle az indoklás. Ezt utóbb pótolták, s az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte az Ítélőtábla.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat megkereste az ügyben eljárt bíróságokat. Kiderült, hogy júniusban az eljáró bírót elbocsátották. A bírónő több tíz ügyben hasonlóan járt el: az ítéletet készre jelentette, azokat elvben borítékolták és postázták, majd a borítékokat visszaszedte és tartalmukat átírta, rajtuk még hónapokig „dolgozott”, majd azokat személyesen küldte el. A jogsértéseket Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke is elismerte, és jelezte, hogy közokirathamisítás miatt büntetőfeljelentést is tett volt kollégája ellen. Az ügyben Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is tájékoztatta a hódmezővásárhelyi önkormányzatot: elismerte, hogy a bírónő rendszeresen, a rábízott más, nagy közfigyelmet kiváltó ügyekben is meghamisította az iratokat, s a bíróság ellenőrzési rendszerét kijátszotta. Az FB közleményében az áll, hogy a háttérben nem politikai, hanem  – vélhetőleg – egészségügyi okok állnak.

Ezek is érdekelhetnek