Nyári élelmiszer-ellenőrzések

Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok a nyári időszakban – a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal koordinálásával – az idén is fokozottan ellenőrzik a termékek termelésének, előállításának, forgalmazásának körülményeit.. A következőkben a június második felében végzett ellenőrzések eredményeit, tapasztalatait összesítettük.

KrónikaBudai Horváth József2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Nyári élelmiszer-ellenőrzések

A hatóságok munkatársai a jelzett két hétben összesen mintegy négy és fél ezer gazdaságot, feldolgozó üzemet, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek. Az ellenőrök csaknem 80 millió forint bírságot szabtak ki. A hatóságok kirívó, kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő eseményről nem számoltak be.
Az ellenőrzésben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területi szervei az MgSzH Igazgatóságok irányításával, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSz), valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a hét régió fogyasztóvédelmi felügyelői vettek részt, saját feladat- és hatáskörüknek megfelelően. A hatóságok fokozottan ellenőrzik az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, ital- és borlerakatokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat. A nyári időszakban köz- vagy csoportos étkeztetést biztosító egységek (például nyári táborok), rendezvényszervezők (például parti szervizek), valamint a nagy tömegrendezvények vendéglátó egységei, kitelepülései is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak.
A mezőgazdasági ellenőrzések során az MgSzH területi egységei 638 gazdaságot – elsősorban méztermelőket, szarvasmarhatartó telepeket – vontak be a vizsgálatba, s a hatóság képviselői egyes esetekben az előírt nyilvántartások vezetésének hiányosságait tapasztalták. Ezen túlmenően 224 feldolgozó üzemet – közte mézfelvásárló, csomagoló, tejfeldolgozó üzemeket, sertésvágóhidakat – is ellenőriztek az MgSzH felügyelői. A beszállítók járványtani igazolásában, illetve a hűtési lánc garantálásánál, a melléktermék kezelésénél tapasztaltak hiányosságokat.
A jelzett időszakban összesen 1771 kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el az MgSzH és az ÁNTSZ szakemberei, ahol élelmiszerek, italok és takarmányok forgalmazását vizsgálták. A kifogásolások leggyakoribb okai: jelölési hibák, lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű termékek. Bírság kiszabására a kereskedelemben összesen 221 esetben került sor, melynek összege 22,7 millió Ft. A hatóságok mintegy 30 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Növényvédőszer-maradékot tartalmazó terméket a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság analitikai laboratóriumainak vizsgálatai alapján nem találtak. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök jelölésével, minőségével kapcsolatosan több hiányosságot tártak fel (nem megfelelő jelölés, romlás). A Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat ellenőrzései szerint a legtöbbet kifogásolt szezonális termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt.
A kereskedelemből származó 253 élelmiszerminta laboratóriumi vizsgálata 98 %-ban megfelelő eredményt adott, míg öt minta mikrobiológiailag kifogásolható volt.
A vendéglátásban az egész ország területén fokozottan ellenőrzik a turisták által is látogatott vendéglátó egységeket. A közegészségügyi hatóság munkatársai 988 ellenőrzést végeztek, melynek során összesen csaknem 14 millió Ft bírságot szabtak ki. A korábbi ellenőrzések során is tapasztalt leggyakoribb hiányosságok – lejárt minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása, a mosogatási technológia hiányosságai, a fertőtlenítő mosogatószer hiánya, a fertőtlenítőszer változását nem minden esetben követi a belső szabályzat módosítása, a szakosított tárolás követelményeinek be nem tartása, kézmosás elmulasztása, a fertőtlenítés tárgyi feltételeinek hiánya, az eszközök jelölésének elmaradása, a helyiségek általános állagának kifogásolhatósága, a lefagyasztott ételek jelölésének hiányosságai, valamint az alkalmazottak egészségügyi minimumvizsgájának hiánya – ismételten előfordultak. Hat egység működését takarítatlanság, rossz általános higiénés helyzet miatt függesztették fel a felügyelők. A vizsgált élelmiszerminták, valamint a megfelelő higiénés állapotot ellenőrző törlék-minták csaknem mindegyike megfelelő eredményt adott.
A fogyasztóvédelmi hatóság az egész ország területén fokozottan ellenőrzi a vendéglátó egységeket, a strandok, a wellness- és élményfürdők területén működő egységeket. Az összesítésig 769 vendéglátó egységet ellenőriztek, amelynek 78%-a esett kifogás alá. A feltárt szabálytalanságok között továbbra is vezető helyet foglal el a fagylaltok gyártásához, illetve értékesítéséhez nélkülözhetetlen dokumentációk hiánya. A cukrászdák 187-féle, 303 kg-nyi fagylalt esetében nem tudták bemutatni a fagylaltkönyvet/fagylaltforgalmi naplót, illetve ezeket hiányosan vezették.
A vendéglátósok még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a lejárt termékek elkülönítésére. A felügyelők 121-féle, 201 kg-nyi élelmiszeripari termék forgalmazását tiltották meg, s kezdeményezték annak megsemmisítését.
A feltárt szabálytalanságok megszüntetésére eddig 30,5 millió Ft fogyasztóvédelmi bírságot és 8,4 millió Ft minőségvédelmi bírságot szabtak ki a felügyelők. Két esetben került sor helyszíni bírság kiszabására, továbbá 274 esetben kötelezték az üzemeltetőket a jogsértő magatartás megszüntetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek