Civiliáda 2007

Az Európa Ház október 18-19-én tizenkettedik alkalommal rendezi meg a magyarországi civil szervezetek legjelentősebb éves találkozóját, a Civiliáda 2007 kiállítást és szakmai programsorozatot és az ahhoz kapcsolódó országos konferenciát az Aranytíz Művelődési Központban.

Krónika2007. 10. 17. szerda2007. 10. 17.
Civiliáda 2007

Az Európa Ház 1996-ban indította útjára a Civiliáda elnevezésű rendezvényt azzal a céllal, hogy minden évben találkozzanak a civil társadalom hazai szereplői, és lehetőségük legyen a társadalmi nyilvánosság előtti bemutatkozásra, tapasztalat- és eszmecserére. Az elmúlt tizenegy év alatt több száz szervezet, civil kezdeményezés élt a kiállítás lehetőségével és számos kiadvány, program került bemutatásra, illetve beindításra. A rendezvénynek hagyományosan nemzetközi résztvevői is vannak, és fontos szerepe van az európai kérdések megvitatásának is.
A szakmai programsorozat részeként az érdeklődők információt kaphatnak a kormányzat civil politikájáról, valamint részt vehetnek egy kerekasztal-beszélgetésen is, melynek a Nemzeti Civil Alapprogram a témája.
A Civiliáda 2007 bevezető rendezvényeként „Esélyt a civileknek!” címmel országos konferenciára kerül sor 2007. október 18-án délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A konferencián előadást tart többek között dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő és dr. Anne-Marie Sigmund, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (Brüsszel) volt elnöke. A rendezvény központi gondolata az esélyegyenlőség, a konferencia az Esélyegyenlőség Európai Éve (2007) egyik hazai rendezvénye.
A programsorozat színességét, összetettségét mutatja azon szervezetek névsora, akik a rendezvényen kiállítóként is részt vesznek: Civil Szolgáltató Központok, Csellengő, Kisállatmenhely Alapítvány, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, Generation Europe Magyarország Alapítvány, Humán Európa Szövetség, Humánsoft Zrt., Magyar Polgári Védelmi Szövetség, Magyar Szív Egyesület, Magyar Vöröskereszt, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége, Nemzeti Civil Alapprogram, Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Századvég Politikai Iskola Alapítvány, Tempus Közalapítvány.
A Civiliáda 2007 alatt az Európa Ház ingyenes pályázati tanácsadást tart az érdeklődőknek, és a rendezvényen kerül bemutatásra az aktuális hazai és európai uniós pályázatokról szóló összeállítás is.
Milyen Európában szeretne élni? Merre tart Európa? Milyen szerepet játszhatnak állampolgárai az EU jövőjének meghatározásában? Hogyan tehetők „emberarcúvá” és civilbaráttá a brüsszeli döntések? Mitől és hogyan érezzük jól magunkat tágabb hazánkban, Európában? Ezekre a kérdésekre kereshetik a résztvevők együtt a választ, és ezeket, valamint más, Európát érintő kérdéseket fedezhet fel a látogató a Civiliáda 2007 alatt felállított Európa Labirintusban.
A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programsorozat bárki számára ingyenes. A konferencia nyitott, a részvételhez csak előzetes regisztráció szükséges.

Ezek is érdekelhetnek