Egyedülálló mulatság Pusztaföldváron

Közhírré tétetik: a pusztaföldvári Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesület az idén október 6-án este 7 órai kezdettel rendezi meg a hagyományos Pöttyös bált.

KrónikaBudai Horváth József2007. 10. 02. kedd2007. 10. 02.
Egyedülálló mulatság Pusztaföldváron

A Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesület 2003-ban elevenítette fel a pöttyös bál hagyományát. Azóta minden ősszel egy napra pöttyös lesz a falu, főképpen a helyi művelődési ház. Pettyesek a falak, a színpad, a szalvéta, a meghívó, a belépőjegy, a fellépő fiatalok ruhája…
A szervezők azt kérik a jelenlévőktől, hogy maguk is öltsenek pöttyös ruhadarabot, de legalábbis pettyes kiegészítőt (nyakkendő, kendő, szalag) viseljenek.
Az egyesület minden évben meghívja azt a néhány idős asszonyt is, akik részt vettek a hét évtizeddel ezelőtti Pöttyös bálok közül.
A bál elején a Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesület zenés-táncos műsorral szórakoztatja a nagyérdeműt. Ezután jön a vacsora (a pöttyös szalvéta és pöttyös sütemény természetesen elengedhetetlen kellék), majd következik a mulatság hajnalig. Éjszaka a tombolahúzáskor pedig - magától értetődően - pöttyös nyereménytárgyak találnak gazdára.
A két világháború közötti Pusztaföldváron élénk társasági élet folyt. Ennek egyik szervezője az evangélikus nő- és leányegylet volt, élén oszlopos tagjával - az egyesület névadójával -, Vajda Sárával. Vajda Sára vezette Pusztaföldváron a két világháború között a községi postahivatalt, szabadidejében pedig színjátszó csoportot szervezett és bálokat rendezett. A nő- és leányegylet kisebb könyvtárat tartott fenn, előadásokat rendezett, s rendszeresen megrendezte a pöttyös mulatságokat. Ezeken az esteken a lányok egyforma pöttyös ruhában táncoltak.
A Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesületet - mely igazi "alulról" létrehozott civil szervezet - olyan pusztaföldvári fiatalok hívták életre, akik amatőrként vagy hivatásszerűen tevékenykednek valamely művészeti ágban, és szívesen tesznek a község és a környék kulturális életének színesítéséért. Az egyesület célja értékes művészeti programok létrehozása, a hagyományőrzés és a honismereti hagyományok ápolása. Az egyesület legnagyobb rendezvénye 2002. óta az évente megrendezésre kerülő és egyre több programelemmel gazdagodó Földvári Nyár nyári kulturális programsorozat.

Ezek is érdekelhetnek