III. Vidékfejlesztési Országos Találkozó

Vidéken boldogulni! – ezt a jelszót választották mottóul a III. Vidékfejlesztési Országos Találkozó szervezői. Az összejövetelt szeptember 21-én, pénteken rendezik Bugacon, az Általános Művelődési Központban.

KrónikaBudai Horváth József2007. 10. 01. hétfő2007. 10. 01.
III. Vidékfejlesztési Országos Találkozó

A vidéki életforma fenntartásának lehetőségeiről, az európai uniós támogatásokról, a hazai kezdeményezésekről beszélgethetnek majd egymással a társadalmi csoportok képviselői, a gazdasági és politikai élet szereplői, valamint a gazdaságok vezetői és persze a gazdák a bugaci fórumon.
Magyarország „vidékiességét" kifejezi, hogy az 1500 főnél kisebb lakosságú települések aránya 66%, s ezek területe teszi ki az ország 60%-át. Magyarország mezőgazdasági területe 5 864 ezer hektár, amely arányát tekintve egyedülállóan magas Európában. A magyar háztartások harmada-negyede érintett a mezőgazdaság ügyében.
Ám a vidékfejlesztésben gondolkodóknak nem csupán a mezőgazdasági termelést kell figyelembe venniük. A találkozón megjelenő szervezetek előzetesen közös kérdéseket tettek fel az EU Bizottságának a magyar és kárpát-medencei agrárium jövőjéről, a vidékfejlesztés lehetőségeiről. Az Európai Unió éppen ebben az időszakban hoz döntést a magyar kormány által beterjesztett Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról, amelynek gyakorlati megvalósításáról is hallhatnak a bugaci fórum résztvevői.
A konferencián szó lesz a falu- és tanyafejlesztésről, az egészségügyi, oktatási, közlekedési szolgáltatások fenntartásának, fejlesztésének lehetőségeiről. Nem hagyható ki a programból az organikus építészet és a hagyományok őrzése, ápolása sem, beleértve a kézműves hagyományokat is. A lényeg mégis a vidéki megélhetés biztosítása, az elvándorlás megakadályozása, amihez életképes gazdaságot kell működtetni. Olyan kitörési pontokról is szó lesz, mint a biogazdálkodás, a megújuló energia és ehhez kapcsolódó növénytermesztés, a természet- és örökségvédelem gazdasági haszna, vagy a turizmus.
A résztvevők képet kaphatnak az európai farmtámogatási rendszerről, a hazai szaktanácsadási hálózatról, az összefogásra épülő Helyi Vidékfejlesztési Közösségekről, a LEADER-programról és számos más lehetőségről is. De ugyanígy elmondatják tapasztalataikat, felvethetik aggályaikat és feltehetik kérdéseiket az illetékeseknek – például a miniszteri fórumon.

További részletek a votbugac.googlepages.com honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetnek