Vérnyomásmérés otthon

Magyarországon több tízezer ember hal meg évente szív- és érrendszeri megbetegedések következtében. Hazánkban a lakosság csaknem egynegyedét érinti a magasvérnyomás-betegség. Az öröklött tényezők mellett a stressz, a lelki terhelés, a testsúlytöbblet, a túlzott alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya mind-mind előidézheti, illetve hozzájárulhat kifejlődéséhez. A megemelkedett vérnyomás nem jár jellegzetes tünettel, jobbára nincs semmiféle panasz. Indokolt tehát a vérnyomást – egészséges emberen is – időről időre megmérni.

KrónikaBudai Horváth József2007. 11. 26. hétfő2007. 11. 26.
Vérnyomásmérés otthon

Már Magyarországon is kapható olyan vérnyomásmérő készülék, mely otthoni körülmények között is lehetővé teszi az orvosok által is elismert abszolút pontos mérést. A mérés szinte mindig a pontos eredményeket rögzíti, éppolyan megbízhatóan, mintha az orvos mérte volna. Vérnyomásunk megméréséért tehát nem kell többé elmennünk az orvosi rendelőbe, hiszen otthonunkban is könnyen elvégezhető a mérés.
A vérnyomást a felső végtagon mérjük. A felfújható mandzsettát a mezítelen felkarra helyezzük. A mandzsetta inkább szorosan, mint lazán ölelje körül a kart. A készüléken levő gomb megnyomásával a mandzsettába levegő áramlik, ennek következtében megnő a mandzsetta nyomó ereje, és a nyomás a várható mért érték fölé emelkedik. Ezután a készülék a mandzsettát fokozatosan „leengedi” (a levegő távozik), majd a kijelzőn megjelenik a vérnyomás „felső” (szisztolés) és „alsó” (diasztolés) értéke, továbbá a percenkenkénti szívütés szám (pulzus).
A mérési értéket sok minden befolyásolja, az érzelmi állapottól a testhelyzetig, ezért ajánlatos a mérésre 1-2 perces nyugodt, cigarettamentes pihenés után sort keríteni, ülve, vagy fekve. A kart vízszintes helyzetben támasszuk meg, a szív magasságában.
Ne feledjük, hogy míg a mérés lehet a beteg feladata, a gyógyszeres változtatás (a vérnyomás- csökkentő gyógyszer adagjának redukálása, emelése, a szer elhagyása stb.) sohasem!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek