Fél lábbal még a múltban

Bemutatkozó látogatásra érkezett Moszkvába Barack Obama – harsogta az orosz sajtó, és ebben a kifejezésben minden benne van. Mintha az amerikai elnök felvette volna legjobb öltönyét, a nyakkendőjét megigazította és a cipőjét kipucolta volna, hogy a legjobb benyomást tegye Dmitrij Medvegyev orosz elnökre és főleg Vlagyimir Putyinra, aki most éppen miniszterelnök, de lesz ő még elnök is…

Krónika2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Fél lábbal még a múltban

Oroszország kétségbeesetten igyekszik láttatni a világgal, hogy egy súlycsoportban van az Egyesült Államokkal – de a legfurcsább az, hogy Barack Obama is erre törekszik. Együttműködést, az egyenlőségen alapuló kapcsolatokat ajánlott Moszkvának, már csak a saját – és Amerika – jól felfogott érdekeiből is. Szó sincs azonban arról, hogy az amerikai elnök valamiért ácsingózott volna Moszkvában: nem igazán ő az „új fiú”, szenátorként 2005-ben megtapasztalta az urali Perm városában, hogy miként működik a volt szovjet rendszer: akkor egy amerikai kongresszusi küldöttséggel járt Oroszországban, és az ottani hatóságok át akarták vizsgáltatni a repülőgépüket. Három órán át tartották az amerikai honatyákat egy zsúfolt kis szobában, de ők nem engedtek: végül továbbmehettek. Az akkori Obama, amikor sanyarú sorsát megírták, megbocsátó volt: „nem volt éppen a Gulag” – mondta.

Mielőtt elutazott volna Moszkvába, azt is megüzente: ideje lenne, ha Moszkva végre feladná a hidegháborús reflexeit – mert azok bizony vannak. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában Obama megjegyezte, hogy Medvegyev elnökkel még csak jó viszonyban van (az ő korosztálya, alig negyvenes), de Putyinról szólva mérges kijelentést tett: a volt orosz elnök, jelenlegi kormányfő, egyik lábával a régi, hidegháborús szellem talaján áll, és csak a másikkal próbálgatja az új idők útját. (Putyin minősíthetetlen hangon üzent neki vissza.)

Végül is a régi időket idézte fel Barack Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök tárgyalásainak első napja: megállapodtak abban, hogy a decemberben lejáró START-szerződést felváltják egy újjal: ez a megállapodás a stratégiai nukleáris támadó fegyverek számának csökkentéséről szól – de ma nincs épeszű ember, aki (az oroszoknál) ennek komolyabb jelentőséget tulajdonítana. A megállapodás arról szól, hogy a két egykori szuperhatalom néhány tucattal csökkenti atomtölteteinek és hordozóeszközeinek (rakétáinak) számát, de még mindig sokszorosan elpusztíthatnák egymást és a világot.

Ma már semmi különösebb jelentősége sincs annak, hogy Oroszország és Amerika hány atomfegyverrel rendelkezik – nem akarják megtámadni egymást, csak dicsekednek a bombáikkal, mint két gyerek. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy mindkét ország fejleszti az atomfegyverek hatékonyságát, pontosságát, mert sohasem lehet tudni, hogy mire készülnek a többiek, például Irán és Észak-Korea. De hogy Amerika és Oroszország megszórná egymást atombombával, azt még a legnyomorultabb agyú katonák is kizártnak tartják. A START tehát színjáték.

Obama Moszkvában Putyinnal is reggelizett, majd végzős egyetemistáknak mondott beszédében kijelentette: tiétek az utolsó nemzedék, amely még egy megosztott világban élt.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek