Intimitás

Állok a gyógyszertár pénztáránál. Én ugyan nem szégyellem, hogy vérnyomáscsökkentőre és antidepresszánsra fizetek elő, de az orvosi vény mégiscsak bizalmas, személyes okmány. Az előttem álló hölgy kerül sorra, és a gyógyszerész egymás után teszi be a kasszába a receptjeit, hogy a mi oldalunkon lévő kijelzőn szép sorban jelenjenek meg a patikaszerek, amiket a hölgy majd kifizet, mintegy elénk tárva teljes diagnózisát.

KrónikaSpánn Gábor2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Intimitás

Reggel korán éhgyomorra vagy harmincadmagammal várakozom a szakorvosi rendelőintézet laboratóriuma előtt. Kijön egy nővér, és elkiáltja magát: ki vár PSA-vizsgálatra, és ki sima vérvételre? Néhány idősebb korú férfi szégyenlősen felemeli a kezét (a PSA az a vérvizsgálat, melynek eredményéből kiderül, hogy az illető hajlamos-e prosztatarákra). Bent a laborban ötünket egyszerre hívnak be, és itt is zajlik a zenés szelektálás. Az asszisztensnő elkiáltja magát: akik cukrosok, jöjjenek hozzám, többiek a túloldalra. Itt karitatív élményben is részem lesz, tudniillik az előttem lévő hölgy már ül az asszisztensnő előtt a széken, karját nyújtva, de amikor meglátja a tűt, leájulni készül. Így módom van elkapni.

Idős, Kossuth-díjas színésznő mammográfiai vizsgálatra vár. Már behívták, derékig levetkőzött, mikor a szakasszisztensnő közli vele: elnézést kér, neki telefonálnia kell egyet, a művésznő maradjon nyugodtan így. Ő marad is, miközben egy vadidegen férfi beteghordó nyit be, és megkérdezi a félmeztelen beteget, nem tudja-e, hol van Katinka?

Ennyit a személyes adatok védelméről, melyre egy egész hivatal szakosodott. De a csúcs mégsem ez. Ismét patikában voltam gyógyszert kiváltani, mikor előttem egy idős hölgy átadta a vényt, és a gyógyszerész ennyit mondott: 5600 forintot kérek. A beteg majdnem sírva fakadt, és így felelt: drágám, vagy adjon valami olcsóbbat, vagy kérem vissza a receptet, és marad továbbra is az ima…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek