A növényvédő képeslapjai

Negyvenévesen gondolt először az öregkori évekre: kellene találni egy hobbit, ami majd leköti. Most, amikor nyugdíjba vonult, százhúszezres képeslapgyűjteménye már a legismertebbek közé tartozik. Emellett barlangász, városszépítő és persze hétvégi kertész.

KultúraLévay Györgyi2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
A növényvédő képeslapjai

{p}
Dr. Gyurkó Péter 1966 óta a borsodi növény- és talajvédelmi szolgálatnál dolgozott mostani nyugdíjazásáig. Annak idején a hörcsög kártételeiről írta a szakdolgozatát, aztán amikor a hetvenes-nyolcvanas években a Hernád, a Takta mentén, valamint a Szerencs, Monok környéki lösztalajon páratlanul elszaporodott a rágcsáló, és meg kellett szervezni a védekezést, tapasztalataiból doktori disszertációt írt.
{p}- A kukoricában ötvenszázalékos volt a kártétele, és a többi növényt sem kímélte. Hernádnémeti határában több kilométeres láncot alkottak az emberek, a szénkéneget kis dobozokban temették a járatokba. Nagyon munkaigényes vállalkozás volt, de azóta sincs hörcsögvész ezeken a területeken. Kénytelenek voltunk megszervezni a kíméletlen irtást, hiszen egy hörcsögpár utódai egy év alatt hetvennel gyarapítják a létszámot. Népszerűsítettük a csapdázást is, soha annyi hörcsögbundát nem varrtak a szűcsök. Jómagam is ezerszáz hörcsögöt fogtam, minden jellemzőjüket megmértem, majd a csontvázakat a múzeumnak ajándékoztam - meséli.
{p}- Mindent tud a hörcsögről.
- Ilyet én sohasem mernék kijelenteni.
Pontosan a hörcsöginvázió idején jutott először eszébe, hogy készülni kellene a nyugodtabb évekre.
{p}- Először a bélyeggyűjtésre gondoltam, de a képeslapot élménydúsabbnak találtam, meg aztán ott volt a fiók mélyén nagymamám és édesanyám gyűjteménye. Ők nem gyűjtötték, de sohasem dobták ki a lapokat, amelyeket kaptak. Nagymamám a XIX. és a XX. század fordulóján volt fiatal lányka, akkoriban pedig csodás anzikszokat adtak ki. Az 1925-ös szentévben nagymama Rómába zarándokolt, és útba ejtett több itáliai várost, mindenünnen hozott magával lapokat. Azok alapozták meg az anyagot. A későbbieken vásároltam, ajándékba kaptam, csereberéltem. Kiderült, milyen sok család őrzi meg a jókívánságokat hozó képeslapokat. Volt, akitől ötszáz, mástól ezerháromszáz lapot kaptam, egy röntgenorvos pedig kétezer-nyolcszáz szép, régi lappal ajándékozott meg. Kissé későn kezdtem a gyűjtést: miután lebontották a régi utcácskákat a városban, és a szűkös panellakásokba költöző emberek a kacatokkal együtt a levelektől, lapoktól is megszabadultak. Manapság sokat kóstálnak a képeslapok, legutóbb kettőt vettem ezerötszáz forintért a régiségpiacon. Egy remek, kétezer darabból álló gyűjteményt háromszázezer forintért kínáltak.
{p}Gyurkó Péter mindent gyűjt, ám a történelmi Magyarországot, a magyar történelmet és a régi Miskolcot ábrázoló lapok állnak hozzá legközelebb. 
- Több kiállítást rendeztem már szerte az országban, szeretek örömet szerezni másoknak is. Az emberiség története halmozódik föl ezekben a kartotékszekrényekben. Tájak, barlangok, városok, épületek, hidak, közlekedési eszközök, híres ipartörténeti emlékek, művészek portréi és művei, jelentős történelmi események. Meghatóak a háborúk idejéről származó képeslapok, amelyeknek mindkét oldaláról a féltés, az aggodalom, a reménykedés köszön a kései utódokra. A felbélyegzett, a családtagok, barátok, szerelmesek életéről  néhány szóban tudósító lapok számomra kedvesebbek, mint az üresek, az úgynevezett postatiszták. Az öt unokámat szeretném a lapokhoz édesgetni, tanulnak belőle, a nagyobbakat már bevonom a rendezgetésbe, szortírozásba.
{p}A növényvédelmi felügyelő okosan készült nyugdíjas éveire, nem okozott számára törést az életmódbeli váltás. Hódol ifjúkori szenvedélyének, a bükki barlangászásnak, tevékeny tagja a városszépítő egyesületnek, és most már meg lehet nézni pingyomi birtokát is, amelyen hétvégi kertből valóságos paradicsomot alakított ki.

Ezek is érdekelhetnek