Szegedi Szabadtéri Játékok

Július 9-én a tiszai nagy árvíz 125. évfordulója és az Európai Unió jegyében veszi kezdetét idén hetvenharmadszor a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Kultúra2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Szegedi Szabadtéri Játékok


A települést porig romboló természeti csapást követően Európa fővárosai segítették az újjáépítést, ennek megfelelően az idei "játékokon" az őket képviselő produkciók viszik majd a prímet.
A fesztivált a Szegedi Kortárs Balett előadása, az Új Világ nyitja. A koncepció szerint ez a mű az uniós csatlakozást is hivatott köszönteni. A Juronics Tamás vezette együttes eddig legnagyobb szabású produkciójához számolatlan vendégtáncost vesz majd igénybe. Az elemek harca körül bonyolódó történet két része két külön világban játszódik: a Tűz és a Víz birodalmában.
{p}
A várost annak idején megsegítő fővárosok előadásainak sorát a brüsszeli Crystal Dance Academy társulat Rockquiem című táncestje indítja el, amely Mozart Requiemjének zeneileg modernizált változata. Németországot a Berlini Szimfonikusok képviselik: M. Stefan Diedrich vezényletével játsszák Beethoven Egmont-nyitányát, valamint az V. és a VI. szimfóniát. Róma szólóénekeseket küld Giuseppe Verdi Nabucco című operájának előadásához. A főszereplők - Marco Vratogna és Maria Fratarcangeli - az olasz opera élvonalához tartoznak, a mellékszerepekben pedig olyan jónevű magyar énekeseket láthat a közönség, mint Gábor Géza vagy Szonda Éva. Londonból a hetvenes évek korszakos zenekara, az ABBA karriertörténetét megelevenítő zenés-táncos show érkezik.
Az operettrajongóknak is igyekeztek kedvezni a szervezők: bécsi rendezővel és díszlettervezővel, de magyar énekesekkel látható Johann Strauss Egy éj Velencében című nagyoperettje. Párizs Jerome Savary közelmúltban bemutatott Zazou című zenés-táncos komédiájával jelentkezik, amely az ötvenes évek sanzonjaira épül, és 2003-as premierje óta nagy sikere van a francia fővárosban. A Szegedi Szimfonikusok ajándék koncertje után a SolidEUritas fedőnévre hallgató gálával ünnepli a közönség augusztus 20-át. A lézershow-val egybekötött produkció az uniós országok jellegzetes zenéit és táncait mutatja be nemzetközileg jegyzett koreográfusok segédletével - az estét a Queen együttes legismertebb muzsikáira táncoló Botafogo néptáncegyüttes zárja. A fesztivált a már hagyományosnak számító Dómdixie gála zárja, ahol fennállásának negyvenéves jubileumát ünnepli a Molnár Dixieland Band.

Ezek is érdekelhetnek