Mesterségek ünnepe

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége idén tizennyolcadszor rendezi meg a mesterségek ünnepét a budai vár történelmi környezetében.

Kultúra2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Mesterségek ünnepe


Augusztus 19-22. között közel nyolcszáz hagyományőrző kézműves mutatja be mesterségének fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek a mesteremberek ősidők óta gyakorolt tudományával, többek között a fazekasság, a fafaragás, a gyékényszövés, a hangszer- és mézeskalács-készítés, a hímzés, a kékfestés, a csipkeverés, a kerék- és szíjgyártás, a kovácsmesterség, a tojásfestés, a kosárfonás fogásaival. A népművészeti hagyomány egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. A kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat.
Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás-templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét. A hagyományőrző rendezvények során minden évben külön hangsúlyt helyeznek egy mesterségre. Idén a nemezkészítés kerül a középpontba. A mesterségek ünnepe befogadója a nemezművészeti világtalálkozónak, amelyre húsz országból több száz résztvevő érkezik. Az európai, közép-ázsiai, amerikai, japán, kazak, kirgiz, mongol nemezkészítők bemutatói zajlanak egész nap, egyúttal képet adnak a hagyományos és modern nemezkészítés lehetőségeiről.
A világtalálkozóhoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban augusztus 10-én megnyílt két nemezkiállítás is. A mesterségek ünnepe minden esztendőben népi hagyományaink, a tárgyalkotó népművészet legnagyobb rendezvénysorozata. Idén a kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjén túl otthont adnak a "népművészet olimpiájának" is nevezett III. Folkloriada világtalálkozó záróeseményeinek. Nagy megtiszteltetés, hogy hazánk nyerte el a négyévente megrendezésre kerülő fesztivál jogát. Ez a tény néptánc- és népzenei kultúránknak, továbbá annak a világon egyedülálló módszernek az elismerése, amellyel a magyar néptánc- és népzenekutatás összegyűjti és tudományos rendszerbe foglalva közreadja a hagyományos kultúra dokumentumait.

Ezek is érdekelhetnek