Szó-zene-kép

E heti témánk: Fiziker Róbert A legendás borostyánszoba című könyve és Sarah Brightman, a musical koronázatlan kiránynőjének koncertje.

KultúraFáczányi Ödön2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Szó-zene-kép


Könyv
A háborúkkal járó hatalmas veszteségeink mellett van még valami, amire fájdalmasan tudunk emlékezni, és ez nemzeti műkincseink egy részének az elhurcolása, elrablása. És itt akár a visszakerült Szent Korona sorsára, vagy a még "fogságban" lévő sárospataki könyv- és más ritkaságokra is gondolhatunk. Mondhatni: ez a háborúkkal jár együtt, ez a "vesztesek fizetsége", és bárkit érinthet - amire a 2003-as iraki háborúban szétszóródott mezopotámiai kincsek is figyelmeztetnek.
Fiziker Róbert A legendás borostyánszoba című könyvéből kiderül, hogy a fenyőgyantából keletkezett borostyánkő szépsége a pompát kedvelő I. Frigyes porosz királyt annyira hatalmába kerítette, hogy ilyen drágakövekkel béleltette ki berlini dolgozószobáját. Halála után fia, I. Frigyes Vilmos, aki többre tartotta a jó nemzetközi kapcsolatokat, I. (Nagy) Péter orosz cárnak ajándékozta "a világ nyolcadik csodájaként" számon tartott borostyántáblákat. A hatalmas kincs, amely egy mintegy száz négyzetméter nagyságú termet töltött ki, előbb Szentpétervárra, a Téli Palotába, majd a Carszkoje Szeló-i Katalin-palotába került.  A borostyánszoba mintegy hattonnányi drágakövet tartalmazó tábláit a második világháború idején a Leningrádot blokád alá vevő német csapatok Königsbergbe szállították, ahol "Németország nemzeti büszkesége" jelképeként rövid ideig ki is állították. Mi több, Erich Koch, a katonai helytartó mindent elkövetett, hogy a "visszatért" műkincset Kelet-Poroszországban tartsa, ám ahogy a szovjet csapatok közeledtek, a táblákat újra összecsomagolták és Berlin felé irányították. 1945 elején azonban a ládáknak egyszerűen nyoma veszett. Erich Koch a vádlottak padján (halálra ítélték, de végül börtönben halt meg) később azt állította, hogy a mérhetetlen kincs a menekülők ezreivel és rakományával együtt elsüllyesztett Wilhelm Gustloff nevű kirándulóhajón volt. A búvárok azonban ennek semmi nyomát nem találták. És megszületett a borostyánszoba legendája, hiszen a rejtélyek igazán most váltak titkokká, a hatalmas értékű műkincs a kulturális veszteségek szimbólumává - és kincsvadászok kutatási célpontjává - lett. Szentpétervár 1703-as megalapításának az évfordulójára régi fotók alapján orosz restaurátorok tavaly elkészítették a borostyánszoba mását. A könyv olvasója azt is találgathatja, vajon a Carszkoje Szeló-i Katalin-palotában újonnan berendezett terembe hogyan és honnan kerültek vissza az eredeti műalkotás kisebb-nagyobb elemei... (Kortina Kiadó)
{p}
Koncert
Szeptember 8-án a Budapest Sportarénában ad koncertet Sarah Brightman, a musical koronázatlan kiránynője. A negyvenhárom esztendős angol énekesnő kislány korától rajongott a művészetekért, és tizenkét évesen már színpadra lépett, nem sokkal ezután pedig a Hot Gossip popegyüttessel a brit slágerlista élmezőnyébe került. Három évvel később szerepet kapott Andrew Lloyd Webber Cats (Macskák) című szuperprodukciójában, maga a szerző is felfigyelt rá. Olyannyira, hogy 1984-ben összeházasodtak. Sarah Brightman közben egyike lett az angol zenés színház legnagyobb sztárjainak. Webber Requiem című művének manhattani bemutatóján Sarah partnere Placido Domingo volt. A musicalből nagy sikerű lemez készült, s az egyik szám, Sarah és egy tizenkét éves kisfiú, Paul Miles-Kingston duettje bekerült a brit slágerlista legjobb öt dala közé. A lemez az év legjobb klasszikus albuma lett, és Sarah Grammy-díjat kapott érte. Az énekesnő következő nagy sikere Az operaház fantomja női főszerepe volt, amit a Broadwayen is eljátszott. Sarah a nyolcvanas évek végén Andrew Lloyd Webber dalaival járta be a világot, a koncertműsor Angliától Japánig mindenütt nagy sikert aratott. A válság kettejük között mégis egyre nagyobb lett, és 1990-ben hivatalosan is elváltak. Sarah ekkor átköltözött az Egyesült Államokba, ahol a Broadwayen lépett fel. 1992-ben José Carrerasszal énekelte el a barcelonai olimpia himnuszát, amelynek zenéjét Webber írta. Sarah első szólóalbuma, a Dive (Alámerülés) 1993-ban jelent meg, rá három évre pedig a második, a Fly (Repülés). Andrea Bocellivel énekelt duettje, a Time To Say Goodbye (Eljött a búcsú ideje) felvétele ötmillió példányban kelt el. Sarah utóbbi három lemezén olyan dalok hallhatók, amelyekben szerencsésen ötvöződnek a popzene és a klasszikus zene elemei. Ilyen a legújabb albuma is, a Harem, melynek dalai felcsendülnek mostani koncertjén is. A művésznő vendégszereplése azoknak nyújt majd feledhetetlen élményt, akik kedvelik az érzelmes, lágy, megnyugtató zenét.

Ezek is érdekelhetnek