Tudományos mozaik

E heti témáink: a bűvöskocka virtuózai, II. Ramszesz szobra, a tébécéteszt.

KultúraValló László2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Tudományos mozaik


Bűvöskocka-virtuózok
Az Amszterdamban nemrégiben megrendezett nemzetközi versenyen tizenhat ország hatvan versenyzője mérte össze ügyességét. A részvétel feltétele a két és fél perc alatti szintidő volt. A leggyorsabb bűvöskocka-kirakónak egy belga versenyző bizonyult, aki öt próbálkozása alatt boszorkányos gyorsasággal, átlagosan 16,19 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockaát

Nagy Ramszsesz óriás szobra
II. (Nagy) Ramszesz egyiptomi uralkodó eddigi legnagyobb szobrára találtak a felső-egyiptomi Akhmimban. A fáraót trónon ülve ábrázolta az ókori művész, balján és jobbján két leányával. (Az uralkodó a fáraók hatalmi jelvényét, az álszakállt viselte.) A hatalmas ülő alak magassága megközelíti a 13 métert, tömege hétszáz tonna. A szobrot egyetlen sziklatömbből faragták ki, és televésték hieroglifákkal, amelyek az uralkodó által legyőzött ellenségek nevét örökítették meg. A művet ki is színezték, festékmaradványok itt-ott még föllelhetők. II. Ramszesz szobra eredetileg az egykori akhmimi nagytemplom főbejárata mellett állt. Akhmim városa egyébként a Nílus keleti partján fekszik, Luxortól mintegy száz kilométerre. Az ókori Egyiptomban textilgyártásáról vált híressé, és Min, a termékenységi isten kultuszközpontja volt.

Tébécéteszt
A tébécé fertőzésének új és az eddigieknél gyorsabb kimutatását szolgálja a T-spot vérteszt, amely a fertőző baktériumok által aktivált immunsejtek elszaporodását teszi láthatóvá. Az eljárás előnye, hogy az olyan, gyenge immunrendszerű emberek esetében is jól alkalmazható, mint az újszülöttek, a hajléktalanok vagy akik valamilyen súlyos betegség miatt legyengültek. (Egyetlen tébécés beteg egyébként 10-15 embert is megfertőzhet.) A kór hosszas antibiotikumos kezeléssel rendszerint legyőzhető, ám ha idejében, a kezdeti szakaszban fölfedezik és elkezdik a kezelést, jóval egyszerűbben gyógyítható, illetve megakadályozható, hogy a beteg másokat is megfertőzzön.

Ezek is érdekelhetnek