Sokkoló sajtófotók

Iszonyú képet fest világunkról ez a tárlat. Vér, tűz, kegyetlenség, erőszak, kiszolgáltatottság, mocsok, halál - ilyen volt 2003? A sajtófotósok szerint igen. Persze nyilván hatásosabb egy leszakított láb, mint egy játékos kiscica látványa, noha, hál istennek, az életben az utóbbi a gyakoribb.

Kultúra2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Sokkoló sajtófotók
Iszonyú képet fest világunkról ez a tárlat. Vér, tűz, kegyetlenség, erőszak, kiszolgáltatottság, mocsok, halál - ilyen volt 2003? A sajtófotósok szerint igen. Persze nyilván hatásosabb egy leszakított láb, mint egy játékos kiscica látványa, noha, hál' istennek, az életben az utóbbi a gyakoribb.
Budapesten, a Néprajzi Múzeumban ismét megnyílt a minden évben nagy érdeklődéssel várt World Press Photo kiállítás, amely a hátunk mögött hagyott esztendő legjobb sajtófelvételeit mutatja be. Az anyag február óta vándorol a világban, nálunk december végéig várhatóan egymillióan tekintik meg.
A szervező holland nonprofit szervezet 1955-ös megalakulása óta most rekordot döntött: 124 ország 4176 fotósa több mint 63 ezer felvételt küldött be a zsűri elé, ezekből választották ki a díjazottakat. A legjobb sajtófotó díját a francia Jean-Marc Bouju kapta. A képünkön is látható megrendítő felvételén egy iraki hadifogoly öleli kisfiát Nedzsefben - ennél többet erről a háborúról nemigen lehetne mondani.

Ezek is érdekelhetnek