Időrétegek

Pirk László 1953-ban született Szentendrén. Édesapja, Pirk János is neves festőművész volt. Mestereiként Iván Szilárdot, Barcsay Jenőt mondhatja a magáénak. Kiállítása 2005. január végéig tekinthető meg.

KultúraTörök Monika2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Időrétegek


"Egy festő, főképp, ha van időgépe, amelyet a szakralitás is mozgat, könnyen bele tudja magát élni olyan helyzetekbe, amelyekben a valóságos földdarabok, a táj szemünkbe ivódott öntőformái csupán keretét, jóllehet drámai keretét adják valaminő kultikus színháznak. Ennek a teátrumnak a mélyén nem a harlekin által kikacagott idő csillan meg, mintegy időtlenséget sugallván is egy kissé a halált jelképezve, hanem az életünkből kitörölhetetlen labirintus. Pirk László ennek a labirintusnak a foglya. Festészete pedig az onnan való kitörés, az önmagát folyton tisztítani igyekvő mámoros léttudat jelképe" - írja a festőművészről Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus.
Pirk László a tanulmányait 1967-től 1972-ig a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola díszítőfestő szakán (freskó, secco, sgrafitto, mozaik), majd 1972-től 1978-ig a Képzőművészeti Főiskola festő tagozatán végezte. A diploma után két évig a főiskola művészképző hallgatója.
A folyamatos alkotótevékenység mellett 1995-től több iskolában is tanított: a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban rajzot, művészettörténetet, a szentendrei "Agy" Művészeti Iskolában grafikát és díszítőfestést, a budapesti Rothschild Klári Divattervező Iskolában alakrajzot és ábrázoló geometriát, majd újra a szentendrei művészeti iskolában rajzot és grafikát.
A művész most olyan tárlattal jelentkezett, amely nem csupán tematikájában, de helyszínével is eltér a szokásostól: munkáinak a szentendrei skanzen ad otthont. Akik igazi mitikus élményre vágynak, feltétlenül látogassanak el a múzeumba - ezúttal nem folklorisztikus benyomásokért.

Ezek is érdekelhetnek