Száguldó, mennydörgő autócsodák

Az autók szerves részévé váltak életünknek. Vezetjük őket, versenyzünk velük, és olykor státusszimbólumként szerepelnek. A Legtutibb kocsik című új sorozat a Discovery Channel műsorán a legnagyszerűbb autókat mutatja be.

Kultúra2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Száguldó, mennydörgő autócsodák


A szakértők és a rajongók is elmondják, miért az ő autójuk a legkiválóbb, és miért harcolnak a legjobb autó címéért. Az egyes epizódok megismertetik a nézőkkel az autók egyedi történeteit. A készítők különösen figyeltek a speciális részletekre, azokra, amelyek az egyes darabokat egyedivé varázsolják, valamint a gyártással kapcsolatos pletykákra. Interjúk készültek a tesztpilótákkal, autóversenyzőkkel és tervezőkkel, akik nemcsak tudásukat, hanem e gépcsodák iránti érzelmeiket is megosztják a nézőkkel.
A sorozat az autók ürügyén a világ sok országába elkalauzolja a nézőket: Japánba, Németországba, Tajvanra, Franciaországba, Malajziába, Spanyolországba, Olaszországba és az Egyesült Királyságba.
Az autócsodák sorában az úgynevezett szupersportkocsi exkluzív autónak számít, limitált szériát hoznak belőle forgalomba, ennek megfelelően az ára is lélegzetelállító. Sebességfokozatai mások, gyorsulása is jóval nagyobb, mint a tömegesen gyártott kupéké vagy sportkocsiké. Nagyon fontos a különleges karosszéria, amely a forgalom kellős közepén is felhívja magára a figyelmet. Nem feltétlenül szép, az a fontos, hogy magára vonzza a tekintetet. A műsorban résztvevő szuperjárgányok: a Ferrari F40-es 1990-ből, a McLaren F1-es 1994-ből, a Porsche Carrera GT napjainkból.
A kalandvágyók számára készített négykerekűek megváltoztatták a motorról és a gépkocsiról alkotott elképzeléseinket. A sorozatban a következő szabadidő-terepjárók vesznek részt: a Range Rover 1970-ből, a  Willys Jeep a második világháború idejéból, a Hummer H1-es 1992-ből, a Lamborghini LM002-es 1990-ből és a Porsche Cayenne Turbo napjainkból.
{p}
Más autómodellek szépségükkel ragadnak meg. Az arányok és a vonalvezetés olyan tökéletes kombinációját adják, amely bevésődik a fiúk emlékezetébe, hogy mire elég idősek - és gazdagok - lesznek, valóra válthassák álmaikat. A műsor bemutatja az Aston Martin DB5-öst 1965-ből, a Jaguar E-Type-ot 1962-ből, a Citroën DS-t 1966-ból és a Ferrari Dinót 1969-ből. A legnépszerűbb márkák olyan, tömegméretekben gyártott, megfizethető autók, amelyek világszerte emberek millióinak szívébe és emlékezetébe lopták be magukat. A bemutatott modellek: Ford T Model, Volkswagen "Bogár", Fiat 500, Citroën 2CV és a Mini Morris.
Ahhoz, hogy egy autó kiérdemelje a legtutibb versenyautó címét, nem elég a legjobb kezelhetőséggel és teljesítménnyel rendelkeznie. Különleges és fantasztikus eredményeket is produkálnia kell, amelyeket hihetetlennek tűnő sztorik örökítenek meg. Ilyen például a Ford GT40 többszörös győzelme a 24 órás Le Mans-i versenyen. A sorozatban szereplő versenyautók: a Ford GT40 1966-ból, a Porsche 917 1970-ből, a Jaguar D-Type 1955-ből, az Auto Union Type C V16 1936-1937-ből és a Cobra Coupé. A luxusjárgányok kategóriájában a pénz egyszerűen nem számít. A stílus, a megjelenés, a gazdagság és kényelem egyvelege azonban annál inkább. A látható autók: a Rolls Royce Phantom napjainkból, a Mercedes Benz Pullman 600 1970-ből, a Bentley R-Type Continental 1955-ből, a Duesenberg Phaeton 1929-ből, a Lincoln Continental és a  Bugatti 57SC Atlantic Coupé 1937-ből.
{p}
A legjobb raliautók egy igazi ralis versenyautó kormányozhatóságával és teljesítményével rendelkeznek, mégpedig a közúti közlekedésre alkalmas módon. A filmben szereplő autók az Audi Quattro 1988-ból, a Lancia Stratos 1975-ből, a Mitsubishi Evo VIII napjainkból, a Ford RS200-as 1985-ből és természetesen a Subaru Impreza. A legkorszerűbb kabriót a varázslatos báj és kifinomultság légkörének kell körülvennie. Lényege ez a sajátos stílus, nem annyira a biztonságos kormányozhatóság és a teljesítmény. A legkiválóbbak köré kisebb tömeg gyűlik, amikor leállnak valahol.
A kabriók közül az Aston Martin DB9 Volante (napjainkból), a Cadillac Eldorado Biarritz (1958), a Mercedes Benz 540K Special Roadster (1938), a Ferrari Daytona V12-es (1969) és a Ford Mustang (1966) szerepel a sorozatban.
A lóerőcsodák bemutatásakor azokról az autókról lesz szó, amelyeket azok az autósok választanak, akiknek az egyetlen, ami számít: a nyers erő. Itt nem a sebesség a lényeg, hiszen a könnyebb, kis motorral felszerelt autók talán gyorsabbak; ehelyett a motorból orkánszerűen előrobbanó mennydörgés a menő. A filmsorozatban látható, hatalmas erjű autók a Dodge Charger 440 R/T, az Aston Martin Vantage V8, a Bentley SC 1930-ból, a Porsche 911 Turbo az 1970-es évek közepéről és a TVR Tuscan S 2001-ből.

Ezek is érdekelhetnek