Iránytű

Kultúra2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Iránytű

Színház
A megkeseredett szerelem "se veled, se nélküled" állapotába, két pár házassági tűzfészkébe csöppenünk Edward Albee drámájában. A Nem félünk a farkastól! című, évtizedek óta népszerű darabot az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán mutatják be, Blaskó Balázs rendezésében, Aldobolyi Nagy György zenéjével. Egy italos, kábult éjszakán tárul elénk az idősödő férj, George (Kelemen Csaba alakítja) és felesége, Martha (Saárossy Kinga) marakodó, nevetségesen tragikus egymásra utaltsága. Nem kegyelmez a színmű a fiataloknak sem: a törtető, az érdekből nősülő Nick (Nagy András) és butácska neje, Honey (Nagy Adrienn) kettőse éppoly kiábrándító. Mindenünk megvan, csak a lényeg veszett ki az életünkből - döbbennek rá a főszereplők, s önvizsgálatra késztetik a nézőt. Az amerikai szerző gyilkos poénjai ugyanis a hazai "vadkapitalista" viszonyok közt is fájdalmasan célba találnak. A stúdiószínpadi darabot február 17-én, 18-án és 22-én játsszák.

Lemez
Vitéz Mihály ébresztése címmel jelent meg Tóth-Máthé Miklós Debrecenben élő író-előadóművész önálló CD-je. Az album huszonkét verset tartalmaz, ízelítőt adva a kétszáz éve elhunyt Csokonai Vitéz Mihály munkásságából. A költemények méltó módon mutatják be alkotójuk sokszínű egyéniségét, így találhatók a sorban filozofikus, társadalmi problémákról szóló, valamint a szerelmi lírájából merített művek. Csokonai az a magyar poéta, akit az egymást követő nemzedékek soha nem feledhetnek el, ezért is teszi közkinccsé lézerlemezen az anyagot az előadó, két évvel Ady-albumát követően. A verseket Csorba Gergő gitárjátéka köti össze. (Méliusz TMM Bt.)

Könyv
Megszámlálhatatlan kötet látott már napvilágot a XX. század kegyetlen és véres kezű diktátorairól. Hatalommániájuk, emberpusztító tetteik, egyéniségük elemzése mellett gyakran alig esik szó arról, kik voltak azok az asszonyok, akik társként álltak a tömegekben félelmet és rettegést keltő "vezérek" mellett. Antje Windgassen Szövetségben a hatalommal című kötetében azokról a nőkről mesél, akiket a diktátorok párnak választottak. Kevesen ismerik Sztálin három felesége nevét és sorsát. Királynéként pompázott Franco tábornok társa, Carmen Polo. Reflektorfényben élt az argentin Perón hírhedt Evitája. Élvezte a hírnevet Elena Ceausescu, a Kárpátok Drakula grófnője, nem kevésbé Mao hitvese, a színésznő Csiang Csing, és Tito is szívesen mutatkozott Jovanka Broz társaságában. Margot Honecker az NDK első számú nevelőnőjének számított. Mirjana Markovics-Milosevics gyakorolta a legnagyobb hatalmat Szerbia történetében. (Gabo Kiadó)
{p}
Film
Emir Kusturica legújabb filmje, Az élet egy csoda úgy kezdődik, hogy valahol Boszniában éppen vasútvonalat építenek, mert szeretnék felvirágoztatni a világtól elzárt gyönyörű helyet. Itt él Luka, a szerb tervezőmérnök, operaénekes felesége, Jadranka meg Milos fiuk, a szépreményű futballsztár. Életük felbomlik, amikor 1992-ben kitör a délszláv háború: a fiút elviszik katonának, az asszony pedig megszökik egy magyar zenésszel. A férfi egyedül marad a házban, de csak addig, amíg a katonák rá nem bízzák egy fiatal muzulmán lány őrzését, akire majd ki tudja cserélni fogságba esett fiát. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, mígnem lávaszerűen kitör közöttük a mindent elsöprő szerelem. Az élet egy csoda - üzeni a rendező -, amennyiben megmenekülsz a halál kapujából, és megtalálod a boldogságot. És Kusturica is maga a csoda, mert az Underground és a Macskajaj után ismét fergeteges vígjátékkal örvendeztetett meg bennünket. Lenyűgöző képek, feszes tempó, harsány humor, temperamentumos színészi játék, szívünkre ható érzelmek, lüktető délszláv zene. A cannes-i szakmai elismerés után garantált a közönségsiker is. (Budapest Film)

Kiállítás
Két sajtófotós veszi szemügyre Erdélyt, Németh György és Gyenes Kálmán, s mintha gyökeresen mást és mást látnának. Németh György házakat és tájrészleteket, karcos felületeket kap lencsevégre - hogy végül valami olyan látványhoz érkezzen meg, amelyet így, ebben a formában soha nem tapasztalunk. Nem e világi, hanem képzeletbeli Erdély ez - valódibb a valódinál. Gyenes Kálmán öreg arcokat és fontos eseményeket dokumentál, keretbe feszíti a létező tájat, anélkül, hogy megváltoztatná. Ez is Erdély - amilyennek régóta ismerjük. Két szemlélet ad egy izgalmas kiállítást a szegedi várban március 13-áig.

Ezek is érdekelhetnek