Mozaik

KultúraValló László2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Mozaik

Hazudni bonyolultabb - legalábbis ami az ezzel együtt járó agyi reakciókat illeti. A jelenséget a Philadelphiai Egyetem kutatói kísérlettel igazolták. Ehhez öt önként jelentkezőt arra kértek, hogy lőjenek egyet egy légpuskával, és utána tagadják le. További öt önként jelentkezőnek pedig azt a föladatot adták, hogy figyeljék a történéseket (azaz a lövéseket és a hazudozásokat), és mondják el az igazságot mindarról, amit tapasztalnak. A kikérdezések során valamennyi részvevőt a mágneses rezonanciát vizsgáló különleges berendezéssel figyeltek meg. Nyilvánvaló különbség mutatkozott az igazmondók és a füllentésre rávett kísérleti alanyok közt: utóbbiakat agyi reakcióik leplezték le. Agyuknak összesen hét területe aktiválódott, szemben az igazat mondókkal, akiknél csak négy agyterület működése élénkült meg. A kutatók úgy vélik, hogy ez az új hazugságvizsgáló eszköz elsősorban azok leleplezésére lehet alkalmas, akiket már szabályszerűen kiképeztek arra, hogyan tévesszék meg a poligráfos hazugságvizsgáló eljárásokat.

Az autósok mindennapos téli reggeli teendője a jégkaparás. Némelyek jégoldót használva, mások anélkül, csak a puszta jégkaparóval ugranak neki a jeges ablakoknak gondolván, hogy a műanyag kaparó úgysem árt az ablaküvegnek. Pedig árt, mert egy idő után szépen és életre szólóan kikarcolódnak rajta a kaparások-vakarások nyomai. Most valaki újra fölfedezte a meleg vizet mint jégoldót. De nem a konyhai csapból véve kell vele kirohanni, hanem ennél sokkal elegánsabb a megoldás: meg kell nyomni egy gombot a műszerfalon. A találmány lényege az a vízmelegítő berendezés, amelyet az ablakmosó tartály és a fúvókák közé csatlakoztatnak, áramellátását az akkumulátorról biztosítva. Bekapcsoláskor a vízmelegítő gyorsan 65 Celsius-fokosra melegíti a szélvédőmosó folyadékot, amely kispriccelve másodpercek alatt leoldja a jeget.
{p}
Egy svéd-holland cég már a kísérleti gyártását is megkezdte annak a napelemfóliának, amely nagy újítást hozhat például a mobiltelefonok feltöltésében. Az A4-es méretű, kabát hátára varrt napelemlap például folyamatosan energiával látja el a zsebben lapuló mobiltelefont. A napelemfólia lényege a vékonysága: alig egy mikrométer vastag (az eddigi 4-10 milliméter helyett), vagyis hajlítható, fölcsévélhető. Úgy is árulják majd - előreláthatólag már három éven belül -, mint a ruhaszövetet: tekercsekben, és tetszés szerinti darabokat lehet levágni belőle. Működési elvét és anyagi öszszetevőit tekintve megegyezik a hagyományos merev napelemekével, a napelemfólia esetében is a félvezető szilícium alakítja elektromos energiává a napból sugárzott fényenergiát.

A Harvard Egyetem egyik intézményének kutatói nagyszabású kutatómunkájuk eredményét összegezték a minap. Ennek jegyében nem kevesebb, mint 38 ezer negyven és hetven év közötti férfi életútját követték nyomon 1986 és 1994 között. Ezen időszakban legalább kétszer megkérdezték őket a családi állapotukról, étrendjükről, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikról. A válaszokat egybevetve kiderült, hogy az új házasság kedvezően hat a férjek étkezési szokásaira: több zöldséget és baromfit esznek, kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint elvált vagy megözvegyült társaik. Ámde ez az állapot ugyanakkor hajlamosít az elpuhulásra, ugyanis - nyilvánvalóan a kevesebb mozgás miatt - testsúlyuk általában nagyobb lett.

Ezek is érdekelhetnek