Pearl Harbor rejtélye

Oahu szigetén - a Hawaii-szigetek egyikén -, Pearl Harbornál 1941. december 7-én a japánok megtámadták az amerikai tengerészet és légierő egységeit. A csapást követő reggelen az Egyesült Államok a szövetségesek oldalán belépett a háborúba, hadat üzenve a tengelyhatalmaknak.

Kultúra2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Pearl Harbor rejtélye

A Pearl Harbor ellen intézett támadás megváltoztatta a történelem menetét, noha az erről szóló cikkek, tanulmányok máig sok ellentmondást, megválaszolatlan kérdést rejtenek. Az egyik ilyen, hogy vajon melyik fél adta le az első lövést az Atlanti-óceánon dúló háborúban. A másik: Amerika valóban képes lett volna akkor, ott visszavágni, ha van elég ideje felkészülni? Rejtély az is, miként okozhattak a japán fegyverek olyan hatalmas pusztítást? És végül: miért tudunk még mindig ilyen keveset a második világháború egyik leghíresebb katonai akciójáról? A legújabb bizonyítékok és úttörő kísérletek segítségével a megválaszolatlan kérdések, a megoldatlan ügyek új megvilágításba kerülnek.
Még hatvan év távlatából is borzalmas emlékként tekintenek vissza a túlélők 1941. december 7-ére. Phil Rasmussen volt amerikai pilóta ezen a napon lelőtt egy japán vadászrepülőgépet. A Discovery Channel Megoldatlan ügyek című filmsorozatában a pilóta megosztja emlékeit a nézőkkel. A sorozat egy nyomozókból álló csoport munkáját követi nyomon, amely újra megvizsgálja a Pearl Harbor-i támadás mind ez ideig általánosan elfogadott történetét. A nyomozás Waikiki híres fürdőhelyétől nyolc kilométernyire kezdődik, ahol 1941. december elején amerikai felderítő hadihajók cirkáltak.
Pearl Harbornál öt kisméretű japán tengeralattjáró vett részt a támadásban. Mindegyik vadonatúj, a legfrissebb titkos japán fejlesztések eredménye. A támadást követő években az öt tengeralattjáróból csupán néggyel tudtak elszámolni, egyről máig nem tudni semmit. A szakértő szerint az ötödik tengeralattjáró a sziget közelében rejtőzött el, és onnan támadta az amerikai hajókat.
A filmben megszólal az a radarkezelő is, aki december 7-én kora reggel figyelmeztetett, hogy rengeteg repülőgép közeleg Hawaii felé, de intését nem vették komolyan. Az amerikai katonai célpontokat ért károk minden bizonynyal sokkal kisebbek lettek volna, ha az amerikai parancsnokoknak marad elég idejük felkészülni a támadásra. Tanúi lehetünk annak is, amint a történészek és egy korabeli tengerészeti parancsnok a "mi lett volna, ha...?" jegyében újrajátssza a történteket - s a végeredmény igencsak meglepő.

Ezek is érdekelhetnek