Rossz időben, rossz helyen

Tánc volt a szenvedélye és játék az élete. Leni Riefenstahl Hitler filmrendezőjeként futott be karriert. A róla készült dokumentumfilmben megismerkedhetünk a rendezőnőnek a Hitler-érában és a háború utáni időszakban készült munkáival.

Kultúra2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Rossz időben, rossz helyen

Sokan igazi géniusznak tartották, mások az első tehetséges női filmrendezőnek, megint mások pedig lelkes náci szimpatizánsnak. Az akarat diadala című náci propagandafilmje 1934-ben készült el, és egy egész nemzetet megbabonázott.
Leni Riefenstahl a saját korában igazán tehetségesnek és ambiciózusnak számított. Megtanulta, hogyan kell kezelni a kamerát, hogyan kell helyesen beállítani a világítást... Aztán egyszer csak megcsinálta első filmjét, a The Blue Light tündérmesét, melyet ő írt, rendezett és játszott is egyben. Karrierje mondhatni a tehetség és a szépség jegyében indult.
A fiatal színésznő, rendezőnő az 1930-as években ismerkedett meg Hitlerrel, amikor részt vett az egyik náci nagygyűlésen. Ezt követően mindent megtett, hogy közel férkőzzön a Führerhez, amit a vezér nem is utasított vissza, így aztán életre szóló barátságot kötöttek.
Nem véletlen, hogy Leni Riefenstahlt bízták meg, forgasson filmet a náci Nemzetszocialista Párt (NSDAP) 1934-es gyűléséről. Az egész művet Hitler karizmatikus egyéniségére építette, és sikerült igazi bálványt faragnia belőle. Filmtörténeti szempontból igazi remekművet alkotott, negyven operatőrt alkalmazott hozzá a felvételeknél.
Következő kiemelkedő filmjét - Hitler tanácsára - az 1936-os olimpiai játékokról forgatta, ami a mai napig etalonnak számít a sportközvetítések terén. Az akkori közvélemény igazi műalkotásnak és hatékony eszköznek tartotta Hitler kezében.
Utoljára 1944-ben találkozott Hitlerrel, amikor is nagyon letargikus állapotban találta a vezért. Aztán 1945-ben véget ért a háború, és a győztesek a felelősök után kutattak. Leni Riefenstahlt az ausztriai Kitzbuhlban tartóztatták le. A tiszt, aki kikérdezte, később egy megtört nőre emlékezett. Valóban nem illett rá a náciszimpatizáns szerep, de ettől függetlenül mélységesen szomorú volt.
A háború után arra kötelezték, hogy szakadjon el teljesen a náci eszméktől. A procedúrának az lett a vége, hogy ismét nácibarátnak kiáltották ki. Utoljára 1998-ban próbálta megvédeni magát a nagy nyilvánosság előtt. Ebben az időszakban munkája sem nagyon akadt. Az 1950-es években újra emlegetni kezdték a nevét, amikor egy törzsről forgatott filmet.
Leni Riefenstahlt tehetségének köszönhetően újra felfedezték, azonban a múlt titkait - mint anynyian mások - mindörökre magával vitte. Nem volt hajlandó elismerni, hogy nácibarát volt, bábu, melyet a Führer saját kénye-kedve szerint rángatott.
Leni Riefenstahl mozgalmas életet élt. 2003-ban, 101 évesen halt meg. Úgy emlékeznek rá, mint kivételes géniuszra, aki rossz helyen és rossz időben élt.

Ezek is érdekelhetnek