Szexualitás és tudomány

Várni valamit, főleg olyasmit, amit még soha nem csináltunk, igencsak izgalmas dolog. A tudomány és technika fejlődése olyan újszerű lehetőségeket ígér, amelyeket elképzelni is nehéz, különösen, ha a szexről van szó.

Kultúra2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Szexualitás és tudomány

Semmi kétség: a tudomány befolyásolja szexuális életünket is. Ugyanakkor hellyel-közzel a szex is hat a tudományra. Még a szexológusoknak is nehéz megmondaniuk, hol húzódik a határ a kettő között. A szex valójában új technológiák mozgatórugója is: a videót például a pornóipar tette igazán népszerűvé. Az emberek videolejátszókat vásároltak, hogy odahaza pornót nézhessenek, ez volt az üzlet lényege.
A tudomány segítségével valaha talán egészen kifakul a szexuális érintkezés eredeti indítéka, s nagyon is elképzelhető, hogy egyszer majd nem a szexuális aktus lesz a gyermeknemzés legmegfelelőbb módja. A szaporodás laborban is megoldható, a szex megmaradhat tiszta élvezetnek. Rengeteg vitát kavar az a kérdés, hogy milyen szerepet játszik ez esetben a szex az emberek életében.
Mindez persze már nem újdonság. A folyamat a hatvanas években kezdődött, amikor feltalálták az antibébi-tablettát, noha akkor már más fogamzásgátló módszereket is alkalmaztak. A tabletta valóban felkavarta a társadalmat, nyomában kirobbant a szexuális forradalom. Végre úgy adhatta át magát az ember a szexuális örömöknek, hogy nem kellett aggódnia a teherbe esés miatt. Új lépcsőfok 1970: ekkor vált lehetségessé a szexuális aktus teljes kihagyása a gyereknemzésből a tudomány segítségével.
A gyereknemzés egyik, a tudományra alapozott lehetséges jövője a tökéletes gyermek, de nagyon valószínű, hogy a családalapítást tervező szülők végső célja inkább az egyéni kívánalmaknak megfelelő gyerek lesz. Kérdés, hogy mindez hogyan valósítható majd meg a génmódosítás eszközeivel.
{p}
A klónozás is számos kérdést vet fel. A legtöbb klón elpusztul, más részük abnormálisan nagy mérettel születik. Az is gond, hogy a másolt egyedek azért nem érnek meg hosszú életkort, mert a sejt, amelyről másolták őket, már eleve idős volt.
A nyugati országokban magasabb az emberek átlagos életkora, és még magasabb lesz. Ha beválnak a genetikai manipulációk, hosszabb ideig élhetünk. Klónozással akár újra is növeszthetjük szerveinket. A technológia fejlődése nemcsak életmódunkra lesz hatással, de életkorunkat is meghosszabbíthatja.
A tudomány további nagy lehetőségei a teljesítményfokozó szerek tökéletesítése, illetve olyan készítmények kifejlesztése, amelyek használatával a szexuális teljesítőképesség hosszú időn át megmarad. A jövőbeni fejlesztések egyik célkitűzése például a női szexuális teljesítményfokozó tabletta előállítása lehet. Ehhez azt a folyamatot kell pontosan megérteni a kutatóknak, hogyan reagál az agy a szexuális ingerekre. Ha ez sikerül, már csak idő kérdése, hogy gyógyszerekkel lehessen manipulálni, például a szexuális vágy fölébresztése céljából.
Szexuális szokásaink folyamatosan változnak. Ahogy a tabletta kiváltotta a hatvanas évek szexuális forradalmát, úgy hozták vissza a konzervatív szemléletet a nemi érintkezés útján terjedő betegségek a nyolcvanas években. Az internet megjelenése a számítógépes pornó elterjedéséhez vezetett a kilencvenes években.
Akárhogy is nézzük, a tudomány előrehaladtával a világ is változni fog, ezáltal pedig életünk és kapcsolataink is változnak majd.

Ezek is érdekelhetnek