Tévéjegyzet

Fütyi a tükörben

KultúraAdonyi Sztancs János2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Tévéjegyzet

Hát, édes fiam, ez a szellemi takonyleffegésig lebutított előadás volt - szólt mélán a középiskolai fizikatanárom, ha valamelyik diák elégtelenre felelt.
Hogy, hogy nem, a megboldogult tanár úr mondása jutott eszembe, amikor szombat este véget ért a TV2-n a Csaó Darwin! című műsor, amelyet Bochkor Gábor sztárriporter vezetett. Nem volt egyszerű végignéznem a produkciót, már csak azért sem, mert kamasz gyermekeim újra és újra kísérletet tettek arra, hogy elkapcsoljanak a csatornáról. Körülbelül annyira kötötte le őket a műsor, mint a legtöbb diákot a fizika.
Engem a Csaó Darwin! láttán olyasféle émelyítő érzés kerített hatalmába, mint amikor féregpete-vizsgálatra vittem a gyermekem kakáját, és valaki - aki visszautasíthatatlan volt - meghívott egy habos kávéra. Hogyisne émelyegtem volna most is, amikor gusztustalan testű, majdnem teljesen pucér, kikötözött férfiakat mutatott a kamera, amint éppen szőrtelenítik őket.
Az epilálásra alapozott performansz része volt annak a versenynek, amelyet harminc kövér és harminc sovány pasi között rendeztek, eldöntendő, vajon a teremtés koronái akkor szebbek, okosabbak, ügyesebbek, szexisebbek, ha hájasok vagy ha nyüzügék.
Már maga a kérdésfelvetés is visszavetett bennünket az óvodai kiscsoportosok gondolkodási szintjére. Ott, a kisdedóvóban kell életünkben először átgondolnunk az igazán nagy dolgokat, például, hogy a lányok miért oldják meg másképpen a pisilést, mint a fiúk. Hát, a Csaó Darwin!-ban is felvetődött egy igen fontos probléma: igaz-e, hogy a dagadtak csak a tükörben látják a fütyijüket? Nem csoda, hogy ez a létfontosságú kérdés szenvedélyes vitára ingerelte mind a túlsúlyos, mind a pihekönnyű oldalt.
Volt bunyó is. Na nem a nyitva maradt fütyikérdést akarták így elrendezni. Nem. A boksz eleve szerepelt a forgatókönyvben. Összeengedtek két férfit, lehetett köztük vagy ötven kiló különbség. Végül az egyik betörte a másik orrát. Én megértem a műsorkészítők szándékát, elvégre nincs óvoda orrbetörés és verekedés nélkül.
Ami nem teljesen világos: hogyan kerül a műsor címébe Darwin. Charles Robert Darwin angol természettudós a fajok fejlődéséről szóló, úgynevezett evolúciós elméletével vált világhírűvé. Lehetséges, hogy a Csaó Darwin! azt akarja megmutatni, hogy a homo sapiens, az emberi faj a visszafejlődésre is képes? Bochkor Gábor mindenesetre vissza tudott nyomni hatvan férfit két órán keresztül a gügyögés szintjére. Bizonyos értelemben ez is teljesítmény, még ha viszolyogtató is. Lássuk be, hatalmas kereslet van a médiában az efféle képességekre.
De azért csak legyünk tisztában vele: Bochkor Gáborért nem éri meg a Világegyetemnek tovább tágulnia!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek