Egyiptomi kincskereső

Több mint kétszáz éve, amióta Bonaparte Napóleon 1798-ban hódító és felfedező seregével szárazföldet ért Alexandria partjainál, a Nílus régészeti kincsekben oly páratlanul gazdag völgye rendszeres és módszeres fosztogatások terepe lett egészen napjainkig. Az egyiptomi régész, a gízai piramisok ásatásainak vezetője, Zahi Hawass - aki egyébként a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának államtitkára is hazájában - elérkezettnek látja az időt a cselekvésre.

Kultúra2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Egyiptomi kincskereső

A műsor betekintést ad a kairói székhelyű intézmény munkájába, miközben nyomon követi a három legfontosabb egyiptomi műalkotás történetét: hogyan találták meg őket, hol vannak most, illetve Hawass hogyan próbálja meg visszaszerezni őket. Manapság Egyiptom kincsei a világban szétszórtan találhatók, legtöbbjük New Yorkban, Berlinben vagy Londonban.
A Berlini Múzeum például több mint kilencven éve tárja látogatói elé fő látványosságként Egyiptom egyik legdrágább kincsét, Nefertiti mellszobrát. Berlin számára a turizmus szempontjából létfontosságú, hogy megtartsa a szobrot, a múzeum nem is hajlandó lemondani róla. Hawasst ez nem tántorítja el, hivatalos kérelemben sürgeti a német kormányt, szolgáltassák vissza a Nefertiti-szobrot Egyiptomnak.
Egy másik különösen értékes kincs, az úgynevezett Rosetta-kő eredetije a londoni British Múzeum kiállítási tárgya, míg Kairóban csak egy másolat látható. Egyiptom számára jelképes értékű műkincs ez, Hawass feltett szándéka, hogy ezt is visszaszerezze az egyiptomiaknak. (A kő egyébként a hieroglif írás megfejtésében elért nagy horderejű áttörés jelképe. A "néma" szimbólumok élő nyelvre "fordítását" jelképezi, amely ahhoz szükséges, hogy a jelek teljes értelmét megfejthessük.)
Hawass  szerencsésen visszajuttatta már I. Ramszesz múmiáját Egyiptomba (korábban egy amerikai múzeumban volt kiállítva). És persze nem egyedül ő fáradozik e nemes küldetés véghezviteléért. A műsor bemutatja, hogy Egyiptom felkészülten várja kincseinek visszatértét. Az egyiptológusok jól fölkészült, új nemzeti csapatával a nagy múltú ország bizonyítani akarja: megérett rá, hogy visszakapja elvesztett-elrabolt történelmét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek