Van egy történetünk

Eldorádó titka

KultúraUjlaki Ágnes2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Van egy történetünk

Minden kincskereső álma, csodák netovábbja, ezer kaland célpontja, közel ötszáz éve ismert a varázslatos név: Eldorádó. Ma már átvitt értelemben, minden kincsvárosra kiterjesztve is használjuk e fogalmat, pedig eredetileg egy élő személy jelzője volt. El Dorado spanyolul azt jelenti: az aranyozott. Kolumbiában, egy Bogotá melletti indián uralkodót hívtak így valaha, akinek évente egyszer, a Nap-ünnep alkalmával tetőtől talpig bearanyozták a testét. Az elnevezés aztán átszállt arra a városra, amely a legenda szerint színaranyból és drágakőből van. Már Pizarro is hiába próbálta fellelni a mesevárost 1539-ben, csapata sokáig bolyongott a hegyek között, a katonák már kutyáikat és lovaikat ették meg, hogy éhen ne pusztuljanak, s még így is sokan otthagyták a fogukat. Később is egymást követték az expedíciók, a magányos kalandorok, még a XX. század elején-közepén is sokakat magával ragadott a legenda. Aztán elcsitult a kincskereső kedv, de a jelek szerint tovább izzik a hamu a parázs alatt.
Arról adott hírt nemrég az Origo internetes újság, hogy elindult Eldorádó felfedezésére egy Olaszországban élő lengyel kutató, aki azt állítja, a vatikáni levéltárak mélyén egy jezsuita kéziratban megtalálta a város titkát. S valóban, állítását némileg alátámasztja az Archeo című olasz régészeti folyóirat, amely szerint vatikáni dokumentumok bizonyítják: El Dorado városa valóban létezett, a Jézus Társaság hittérítői fedezték fel az ezerötszázas évek vége felé. A jezsuiták archívumában van egy jelentés, amelyet a rend akkori generálisa írt a pápának. Állítólag részletes leírást ad a felfedezésről, de kéri a pápát, hogy tartsa titokban. Bemutat egy fallal körülvett várost, amelynek falait aranyfüst borítja. A misszionáriusok annyi aranyat láttak ott, hogy aranytömbökből kívántak katedrálist építeni. A helyet is nagyjából megjelölte: a mai Peru délkeleti részén, az Andok tövében volt a ma már nyilván nem létező, elsüllyedt vagy elpusztult város. Arra nincs magyarázat, miért merült feledésbe a dokumentum.
Jan Palkiewicz már elutazott a feltételezett helyszínre, s munkásokat toboroz az ásatásokhoz. Júniusban régészekkel és más kutatókkal megkezdik a módszeres kutatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek