Doktor füttyművész

Országos ügy lett első Ki mit tud?-béli kiszavazásából, olyannyira, hogy végül ő nyerte meg a versenyt. Orvosi diplomát szerzett, zenekart szervezett, New Yorkban fellépett Josephine Bakerrel is. Aztán külföldön maradt: Hannoverben, majd Regensburgban praktizált, ma saját klinikáját igazgatja. És újból vállal fellépéseket. Sorozatunkban ezúttal Hacki Tamást mutatjuk be.

KultúraTörök Monika2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Doktor füttyművész

Foniátria. Az orvostudomány azon speciális szakterülete, amely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik. A foniáter a fül-orr-gégegyógyászat anatómiai-élettani, diagnosztikus és terápiás alapjaira építve, szorosan együttműködve más orvosi szakokkal (neurológia, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet) és több nem orvosi szakterülettel (nyelvészet, fonetika, akusztika) megelőzi, diagnosztizálja és kezeli az emberi kommunikációs zavarokat.
Hogy miért érdekes ez? Talán azért, mert a leghíresebb magyar foniáter becsületes neve: dr. Hacki Tamás. Ebben persze nem az az érdekes, hogy íme, ismét egy magyar úriember, aki csak a gazdag Nyugaton tudott boldogulni. Ma a Megasztár elődöntőjéből is kiesne - bár igaz, ami igaz, nem szélsőségesen exhibicionista alkat -, de volt idő, amikor még igazán tudtuk értékelni a különleges adottságokat.
Tizennyolc éves volt, amikor a legelső Ki mit tud? versenyen, 1962-ben színpadra állt, és fütyörészni kezdett. De nem ám úgy, ahogy általában fütyülni szoktak: csücsörítve, nagyokat fújva, avagy éppenséggel két ujjal a szájban, nem. Körülbelül azóta is rejtély, hogyan csinálta, de ő például nem csücsörített, és mégis úgy trillázott, mint három madár. A füttyszó legjobban a fúvós hangszerek hangjára emlékeztetett - és ilyet sem előtte, sem azóta nem képes a szájával senki csinálni. Amikor a zsűri nem őt kiáltotta ki győztesnek, kis híján kitört a forradalom. Levelek és telefonok ezrei érkeztek a televízióhoz - még a parlamentben is megszakították a felszólalásokat az érdekében. Végül, tán a népharagtól is tartva, Hacki Tamás lett a legelső Ki mit tud? győztese.
{p}
Ezután fellépés fellépést követett, a siker elsöprő volt. Aztán majdhogynem egyszerre fejezte be az orvosi egyetemet és hozta létre az Ex Antiquis együttest. Üzemorvosként helyezkedett el, később megszerezte az orr-fül-gégészi szakorvosi minősítését is, persze közben koncertezett, igen gyakran.
Ma már teljesen hihetetlennek tűnik a felvetés is, de akkoriban nagy szó volt: rendszeresen turnézott külföldön, Nyugat-Európában és a tengerentúlon. New Yorkban együtt szerepelt például Josephine Bakerrel. Az Ex Antiquis-szel - fesztiválokon és tévéműsorokban - több mint háromezer egész estés koncertet adott, fellépett a stockholmi Szent Jakab-templomban, a párizsi Olympia színpadán, Leningrádban.A honi zenei hatalmasságok nem nézték jó szemmel Hacki mester külföldi sikereit - ámbár ez meglehetősen általános jelenség volt akkoriban. És 1983-ban egy sikeres külföldi turnéról már nem jött haza, disszidált, ahogy akkoriban ezt mondták. Akkor aztán hivatalból el is felejtettük az addig körülünnepelt füttyművészt. Számunkra megszűnt, merthogy "elárulta a hazáját".
Természetesen Hacki Tamás egyáltalán nem szűnt meg ettől létezni. Először, 1986-tól, a Hannoveri Orvosi Egyetemen praktizált, majd 1992-ben Regensburgban telepedett le, és ha már ott volt, meg is alapította a Regensburgi Foniátriai Rehabilitációs Klinikát, amelynek azóta is igazgató főorvosa, ráérő idejében pedig a Nemzetközi Foniátriai és Logopédiai Társaság kongresszusának titkára. A ráérő idő persze egyre fogyott: a nyolcvanas évek végétől már ritkán vállalt nyilvános fellépést. Azért 1990-ben még elugrott Japánba, ahol óriási sikert aratott. Néhány évvel később viszont az orvosi világkonferencián adott koncertjének lelkes fogadtatása nyomán megkísértette a visszatérés gondolata. És az ilyen kísértések nem is elégszenek meg a gondolati szinttel: Hacki Tamás öt éve ismét koncertezik.
A polcon, otthon tíz önálló album sorakozik, a legutóbbi Magyarországon négy évvel ezelőtt jelent meg. Méltatlanul hallgatott róla a szaksajtó, a Füttykoncert klasszikus muzsikák adaptációja füttyszóra.
Ezért mondom mindig, hogy édeskevés politikai gyűléseken füttyögni - a fütty maga a zene, és aki kellőképpen tiszteletben tartja, még sokra viheti. Esetünkben például világhírű orvos lehet belőle Németországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek