Ne zavard a vizeinket!

A Balaton vizének minősége az első beavatkozás, azaz 1863 óta folyamatosan romlik. Ez a folyamat az utóbbi negyven-ötven évben felgyorsult, ami összefügg a környezetszennyezéssel, a kemikáliák elterjedésével is. A tó sorsáért aggódó kutatók többször is részletes látleletet adtak a betegről, és meg is határozták a gyógymódokat, azonban az éppen hatalmon lévő politikusok ezeket nem vették figyelembe.

KultúraPethes József2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Ne zavard a vizeinket!

Czigler László ökológus, kutató-biológus saját pénzén jó tíz éve kutatja a Balatont és az ország más vizeit. Ő hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy 1994-ben a tó bezöldülését egy trópusi eredetű, melegigényes kékalgafaj okozta, amely ideg- és májmérgeket termel. Ez válthatta ki a nagymértékű halpusztulást, amit meg lehetett volna előzni. Ehelyett a mérgezést elhallgatták, a vezető politikusok a nagy nyilvánosság előtt még ittak is a tó vizéből, bizonyítva tisztaságát. Majd a kiváltó ok megszüntetése helyett lehalásztatták a tavat, megbontva a víz biológiai egyensúlyát.
A kutató azt is jelezte, hogy rosszul működik a kis-balatoni vízvédelmi rendszer, ezért számottevő bakteriális eredetű halpusztulás várható 1997-ben. A Kis-Balaton rehabilitációja azért lett volna sürgető feladat, mert a legnagyobb mértékben szennyezi a tavat, ugyanis a Zala folyón át érkező víz növényi tápanyagtartalmát mintegy a tízszeresére dúsítja, és a beoldódó huminanyagokkal okoz károkat. Az intézkedés ezúttal is elmaradt, a halpusztulás ismét bekövetkezett.
Mindez csak ízelítő Czigler László most megjelent izgalmas könyvéből. A Ne zavard a vizeinket! sokat sejtető cím, hiszen utal arra is, hogy a politikusok mennyire nem vették figyelembe a tudósok eredményeit és terveiket a Balaton megmentésére.

Ezek is érdekelhetnek