Tévéjegyzet

Kedvenc tizenkettőnk

KultúraUjlaki Ágnes2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Tévéjegyzet

Tizenkettőből hét ifjúsági regény: ez a végeredménye a Nagy Könyv "mozgalom" újabb szavazási fordulójának. A nagy csinnadrattás felvezetés után meglepően nézhető és kellemes műsort láthattunk a két közszolgálati csatornán. A Lévai Balázs és Varga Edit vezette oldott csevegésben Fáy Miklós kritikus, Horgas Eszter fuvolaművész, Lator László irodalomtörténész, Gács Anna kritikus és Varnus Xavér orgonaművész saját kedvencei mellett érvelt szellemesen, eredeti gondolatokkal. (Egyedül a fiatal kritikusnő lógott ki a sorból időnként feltörő agresszivitásával, például Németh László lesajnálásával.) A többiek megértették azt, amit a néző magamagának is sulykolt: nem a legjobb tizenkettőt választjuk ki most a százból, hanem a szívünknek legkedvesebbet.
Hiszen, ha a legjobbakat sorolnánk, mit kezdjünk A neveletlen hercegnő 57. és az Anna Karenina 76. helyével? A műsoridő alatt 33 ezer szavazat futott be, s bizony nagyon is megszívlelték a nézők az ismert személyiségek ajánlását. Addig-addig istápolták például az Az arany embert, míg végül bejutott az első egy tucatba. Jogosan persze (bár magam a 14. helyen végzett Kőszívű ember fiait támogatnám inkább). Mint láthattuk, a biztos listavezető Egri csillagok, majd a Pál utcai fiúk, valamint az Abigél, a Micimackó, a Tüskevár, az A kis herceg és a Harry Potter ifjúsági könyvek.
Tizenkettőből hét. Túl sok-e ez, s ha igen, baj-e? Igen, túl sok, de nem olyan nagy baj. Ha azt jelenti, hogy sok a gyermek és diák szavazó, akkor elbillen kissé az egyensúly, ámde örvendetes az érdeklődés. Ha meg arról van szó, hogy sokan iskoláskoruk óta nem olvastak mást - és nyilván ebben is van igazság -, akkor meg örüljünk annak, hogy mégis vették a fáradtságot, és szívesen részt vettek a játékban.
Úgyhogy búsongásra semmi ok, üzenem néhány elkeseredett kritikusnak. Az ember azt hinné, nem lehet ennél szubjektívebb lista. Ez így is van, bár úgy látszik, mégis vannak olyan művek, amelyekben általános a közmegegyezés. Például egyetértek az Egri csillagok első helyezésével, mert sok ezer honfitársammal együtt magam is úgy gondolom, hogy a hazaszeretetnek, a történelmi tanításnak és az áradó mesének olyan csodálatos ötvözete, ami életre szólóan megdobogtatta a fiatal olvasó szívét, úgy, ahogy később más olvasmány sohasem volt képes. És bekerült legfőbb kedvencem, A Mester és Margarita, amit magam is szinte évente elolvasok, mint Réz András, és még mindig találok újat benne, pedig már szinte szóról szóra fel tudnám mondani.
Úgyhogy én nem panaszkodom. És ezt javaslom mindenkinek. Hiszen ebben a versenyben nincsenek vesztesek. Mert a Háború és béke akkor is az marad, ami: minden idők legnagyszerűbb regénye, még ha csak az 52. helyen áll is, jóval Harry Potter mögött. Nézzük kedvvel ezeket a remek műsorokat, lesz mit, mert a most megszavazott tizenkettőből tévéfilmeket készítenek, amelyekben jeles személyiségek mutatják be a műveket. Októbertől láthatjuk egymás után a decemberi végső "döntőig". És próbáljuk meg elfelejteni azt a megrázó hírt, hogy VV Anikó, a Nagy Ő könyvírásba fogott.

Ezek is érdekelhetnek