Gyógyerejű őssejtek

Napjainkban az orvostudományi kutatások egyik legforróbb területe az őssejtekkel kapcsolatos, hiszen remény van rá, hogy az úgynevezett sejtpusztulással járó betegségek, mint a szívinfarktus, az I. típusú cukorbaj, a Parkinson-kór, őssejtek beültetésével gyógyíthatók. (Hazánkban legutóbb Debrecenben pótolták egy infarktusos fiatal beteg elhalt szívizomsejtjeit őssejtekkel.)

Kultúra2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Gyógyerejű őssejtek

A kutatók sokáig azt gondolták, hogy a beültetett őssejtek azért képesek pótolni elhalt szöveteket, mert saját maguk alakulnak olyan sejtekké - szívben szívizom-, agyban idegsejtekké -, amelyekre egy adott szervben szükség van. A legújabb kutatások azonban kiderítették: nem egészen így áll a dolog. Ilyen folyamatok lejátszódnak ugyan, ámde sokkal kisebb mértékben, mint hitték, a beültetett őssejteknek csak töredéke alakul át. A transzplantáció hatására azonban a regeneráció (helyreállás) gyakran mégis sokkal nagyobb mértékű, mint azt a beültetett őssejtek átalakulása indokolná. A tudósok szerint a magyarázat: a transzplantált őssejtek - eddig ismeretlen módon - elindítják a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait, és a saját sejtjeinek "parancsolják meg", hogy pótolják az elhalt szívizom-, ideg- vagy éppen inzulintermelő hasnyálmirigysejteket.
Ezzel kapcsolatban  izgalmas kísérleteket végeztek a Kalifornia Egyetem neves őssejtkutatói. Összekapcsolták egy idős és egy fiatal patkány vérkeringését, és azt vizsgálták, hogy az idős állatban a sérülések után megváltoznak-e a gyógyulási folyamatok. (A patkányra is igaz, ami az emberre: minél idősebb az egyed, annál lassabban gyógyul a seb.) Megdöbbenésükre azt találták, hogy a vérkeringés összekapcsolása után, vagyis ha az idős állat a fiatal vérét is "használhatta", szervezetében sokkal gyorsabbá váltak a regenerációs folyamatok: hamarabb gyógyultak az izomsérülései, illetve gyorsabban pótlódtak mesterségesen elpusztított májsejtjei. A kutatók - genetikai beavatkozással - a fiatal állat minden egyes sejtjét fluoreszkálóvá, világítóvá tették, így megállapították, hogy nem a fiatal állat vérében keringő őssejtek pótolták az idősebb sejtjeit. Mégis, az ifjú vér - valószínűleg a benne lévő őssejtek segítségével - valamilyen eddig ismeretlen módon gyógyulást segítő közeget teremtett az öregebb szervezet számára. Mivel ezt úgy is fel lehet fogni, hogy az idős állat "megfiatalodott", élelmes üzletemberek és vállalkozók amerikai internetes oldalakon máris hirdetik: őssejtterápiával az ember is megfiatalodhat. Uher Ferenc biológus szerint azonban ez szélhámoskodás. Szó sincs megfiatalodásról, az idős patkány élettartama szemernyit sem javult, sejtjeinek öregedési folyamatai egyáltalán nem álltak le, csupán a regeneráció gyorsult fel.
E kísérletekből kiindulva azonban most nagy lendülettel folyik a nyomozás: mi a jelenség magyarázata, miféle biológiai parancsokat adnak a fiatal őssejtek, amivel elérik ezt a változást? A rejtvény megfejtése közelebb vihet bizonyos, idős korban jelentkező betegségek, például az ízületi kopások gyógyításához. S ha a megfiatalodás nem is válik elérhetővé, a jobb minőségű élet igen.
(A Kossuth Rádió Szonda című műsora nyomán)