Kovaköves avasi ősünk

A világon egyedülálló régészeti leletre bukkantak a miskolci történelmi Avason egy útépítés során. A szenzációs hírt megerősítették azok a történészek is, akik a feltárás idején tartottak nemzetközi konferenciát az őskori kovabányászatról Lillafüreden.

KultúraKeresztény Gabriella2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Kovaköves avasi ősünk

A magyar és külföldi szakemberek szakmai kirándulásukon megtekintették az Avason feltárt paleolit lelőhelyet és kovabányát. A régészek azért tartják egyedülállónak a leletet, mert bizonyossá tette, hogy az avasi dombtetőn már legkevesebb hetvenezer éve éltek emberek, akik ráadásul sajátos hőkezelési technikával bányászták a tűzgyújtáshoz is nélkülözhetetlen kovakövet, ami az emberiség történetében a hőtechnológia alkalmazásának kezdetével egyenlő. A miskolci régészeti leletek azt mutatják, hogy az európai kultúra gyökerei jóval régebbre nyúlnak vissza, mint ahogy ezt korábban feltételezték, ezért a történészek szerint nem túlzás "Avas előtti" és "Avas utáni" időkről beszélni.
Az Avason végzett feltárás már a második, ám az előzőnél jóval nagyobb régészeti szenzációt hozta Miskolcnak. Lapunk is beszámolt róla, hogy a tapolcai barlangfürdő rekonstrukciója idején a várost meglapító és elnevező nemzetség kolostorának romjaira, tárgyi leleteire bukkantak a múzeumi szakemberek.

Ezek is érdekelhetnek