Színházba csalogató vidék

Nézőcsalogató darabokkal nyitják a 2005-2006-os idényt a vidéki színházak, melyek a napokban tartják az évadnyitó társulati üléseket.

Kultúra2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Színházba csalogató vidék

- Az idén főként a családokat hívogatja a teátrumba kedvezményes bérletekkel az egri Gárdonyi Géza Színház - mondta érdeklődésünkre Csizmadia Tibor színidirektor. Az első előadást a magyar dráma napján tartják, Parti Nagy Lajos Ibusár című monodrámáját játssza Nádasy Erika, a rendező Szegvári Menyhért. Stílszerűen egy pólósokról szóló művel nyitják a nagyszínpadi bemutatók sorát a vízilabdacsapatáról híres városban: szeptember 21-én tartják Ábrahám Pál 3-1 a szerelem javára című operettjének premierjét. Az évad további részében Tennessee Williams A tetovált rózsa című darabját, a Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült drámát és Goethe Faustját láthatja a publikum.
A kaposvári Csíky Gergely Színház fajsúlyos és könnyed darabokat kínál nézőinek. Zerkovitz Csókos asszony című operettje jól megfér a Danton halála című Büchner-tragédiával, valamint a Rejtő-regényből írt, Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés játékkal. Az évad kínálatát Weber Bűvös vadászának operettbemutatója, valamint az Emil és a detektívek című gyerekdarab gazdagítja. A stúdióban a főiskolai vizsgaelőadások mellett Arthur Miller Pillantás a hídról és Eörsi István Halálom reggelén című drámáját viszik színre.
Magyarországi ősbemutatóval készül a szolnoki Szigligeti Színház, mely Umberto Eco A rózsa neve című, filmből már ismert történetét viszi színre az igazgató Szikora János rendezésében. Némi nosztalgiával tűzték műsorra Örkény István Macskajátékát, mely éppen Szolnokról indult világhódító útjára. Ismét tapsolhatnak a nézők Koltai Róbertnek, aki előbb a Luxemburg grófja című nagyoperettben (rendező Iglódy István), majd Weber Balfácánt vacsorára című, Mikó István rendezte vígjátékában lép színpadra. Az évadot egy másik filmes sztori zárja: a mozikból ismert Chicago musical ezúttal a szolnoki színházban arathat sikert.

Ezek is érdekelhetnek