Anyanyelvi őrjárat

Klinikák és stadionok

KultúraGrétsy László2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Anyanyelvi őrjárat

Mint az Anyanyelvi őrjárat rovat oly sok cikkének, ennek is egyik olvasónk az ihletője. Ezúttal Illés Rudolf leveléből idézem azt a néhány sort, amely válaszadásra késztetett: "A metró vonalain két olyan állomásnév-bemondás is hallható, amellyel nem tudok megbékélni. A 3-as metróén ez: Klinikák állomás, a 2-esén pedig: Stadionok állomás. Magyar embernek ez szerintem fülsértő, nekem legalábbis az. Mert vagy azt mondják: a Klinikák állomása következik, vagy azt: a Klinika állomás következik."
Ismerjük el: olvasónk nyelvérzéke remekül működik, amikor azt súgja, hogy a többes számú klinikák alakhoz sokkal inkább az állomása alak dukál, mint az állomás. Az állomás szóhoz kapcsolt -a birtokos személyjel feloldja azt a feszültséget, amely a többes számú klinikák és az egyes számú állomás, illetve következik szó között érződik. Ellene szól viszont ennek a megoldásnak, hogy a szóban forgó metróállomások nem a klinikák vagy a stadionok kedvéért épültek, hanem bennünket, embereket, utasokat szolgálnak, éppen ezért a klinikák állomása vagy a stadionok állomása forma is visszásnak érződne. A Klinikák - vagy a Stadionok - állomás következik formát ugyanakkor azért ítéljük ösztönösen furcsának, mert a számbeli egyeztetést általában az alany irányítja; annak számához és személyéhez igazítjuk az állítmány szóalakját is. Ez az alaki egyeztetés lényege.
Csakhogy a nyelvben nemigen vannak minden esetre érvényes szabályok. Az olyan többes számú alannyal, amely egyedi, egyes számú fogalmat fejez ki, nem egyeztetjük az állítmányt, még akkor sem, ha esetleg berzenkedik a nyelvérzékünk. Néhány évvel ezelőtt - akkor is egy olvasó levelére válaszolva - meg kellett védenem ezt az egyik kereskedelmi tv-csatorna hírműsora előtt rendszeresen felhangzó mondatot: "A Tények most következik." Meg kellett védenem, mert bár a tények szó az idézett mondatban csakugyan többes számú, valójában egységet fejez ki, hiszen egy műsornak a címe. Magyarázatul akkor felsoroltam jó néhány olyan könyvcímet, amely többes számú ugyan, de mégis egyes számúnak tekintjük, mivel egyes számú fogalmat jelöl. Pusztán Jókai Mór műveiből véve példáimat ezt írtam: "A Hétköznapok 1846-ban jelent meg, a Politikai divatok 1864-ben, a Fekete gyémántok 1870-ben." Hadd utaljak most egy-két másfajta, de szintén többes számban álló, ám mégis egyes számú állítmánnyal kapcsolódó példára! "Az Egyesült Államok ellenzi (nem pedig ellenzik) a benyújtott javaslatot." "A Nyolcak a huszadik század elejének jellegzetes művészcsoportja volt." "Az ezredforduló idején a Gyöngyök (vagyis az ilyen című anyanyelvi tévéműsor) csaknem két évig élt a közszolgálati televízióban."
Összegezésül, egyúttal tanácsként: olykor szükségünk van efféle, nem alaki, hanem értelmi egyeztetésre. A két említett metróállomás neve, főleg, ha mondatba foglalva kerül elénk, csikorgónak érződik ugyan, de valójában több ismeretet ad, mint ha az olvasónk által szintén ajánlott Klinika vagy Stadion állomást emlegetnék nekünk, mert azt is közli velünk, hogy ezeknél a megállóknál több klinika, több stadion is van egymás közvetlen közelében. Az elsőében ott van két gyermekgyógyászati klinika, a Neurológiai Klinika és még több más klinika is, a Stadionok állomáséban pedig szintén nem egy stadion található, hanem legalább három. Inkább örüljünk, hogy ezt nyelvünkben ilyen egyszerű módon is ki lehet fejezni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek