Cecelégyportré aranyban

Napjaink természetfotósa már nem ücsörög órákig (napokig) a vízparton, hogy például a színpompás jégmadár halfogását megörökítse. Azt a pillanatot, ami a legizgalmasabb: amikor éppen csőrébe kapja a zsákmányt. Saját maga helyett a gépét állítja lesre: olyan furfangos elektronikával szereli föl, hogy az akkor exponáljon, amikor éppen lecsap a madár.

KultúraValló László2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Cecelégyportré aranyban

Persze nemcsak a pillanatot, az akció helyszínét sem bízza a véletlenre. Jól fényképezhető helyen kis halakkal teli kosarat rögzít a víz színén úgy, hogy a halak ne ússzanak ki, de a kosár pereme se látszódjék (mert belezavarna a képbe). Ha jön a jégmadár, és a teli halas kosár fölül lecsap, az érzékelő jelt ad, a fényképezőgép exponál...A parányi lények birodalma, a mikrovilág fotósa egészen más eszközökkel, trükkökkel él. Például nem fényképezőgéppel, hanem pásztázó elektronmikroszkóppal fotóz. Aminek egyik föltűnő jellegzetessége, hogy nem lehet a nyakba akasztani, mivel egy egész szobát elfoglaló berendezés. Ezért a fényképezés tárgyát is a gépe elé kell vinnie a fotósnak. Annak azonban, hogy ilyen mutatós portré készülhessen a mikrovilág lényeiről, mint a felvételünkön is látható cecelégy képe, egy sor föltétele van. Először is a "sztár" mindenféle fizikai és kémiai előkészítésen esik át (ez a "sminkelés" bizony  az életébe kerül). A fényképezendő rovar teljes víztartalmát kivonják, etanollal, majd szén-dioxiddal kezelik, végül vékony aranyréteggel vonják be. Így válik alkalmassá az elektronmikroszkóppal való fényképezésre, amelynek során az elekronnyaláb minden ízében letapogatja a parányi élőlényt, és mélységében is éles, digitalizált képet készít róla. A felvétel eredetileg fekete-fehér, színezését számítógéppel végzik el.
A fölkészültség, a türelem nélkülözhetetlen kellékei a mikrovilág fotózásának. Ám egy ilyen fénykép elkészítése fölér egy világ fölfedezésével - legalábbis Oliver Meckes, a műfaj egyik legkiválóbb művelője szerint. S akinek a parányi lények birodalmát bemutató fotókiállítása november 30-áig látható a Természettudományi Múzeumban.

Ezek is érdekelhetnek