Este hatásosabb az aszpirin

Noha az aszpirint évtizedek óta használják a gyógyászatban, hatásairól napjainkban is rendszeresen derülnek ki új tények. Sokáig csak fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként szedték, ma már azonban, kis adagban, milliók gyógyszere a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzésében.

Kultúra2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Este hatásosabb az aszpirin

Ha valaki valamiért veszélyeztetett ezektől a betegségektől, az orvosnak kötelező elrendelnie a kis dózisú aszpirin alkalmazását, mert gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, azaz a véralvadást. Így megelőzhető, hogy vérrög képződjön és - infarktust okozva - elzárjon egy koszorúeret vagy - agytrombózist kiváltva - egy agyi eret. Spanyol kutatók újabban arra jöttek rá, nem mindegy, hogy az elrendelt kis adagú gyógyszert mikor veszi be a páciens: az este bevett aszpirintabletta jelentősen csökkenti a vérnyomást, a reggel alkalmazott gyógyszernek nincs ilyen hatása.
Matos Lajos kardiológus a Magyar Rádió tudományos műsorában elmondta, hogy ezt a felismerést kontrollált kísérletek alapján közölték a kutatók. A betegek egyik fele reggel vette be gyógyszerét, másik fele este, és vérnyomásukat 24 órán keresztül monitorozták. Az este bevett aszpirin hatására átlagosan hét higanymilliméterrel csökkent a betegek vérnyomása, ami ugyan látszólag nem sok, mégis húsz százalékkal csökkenti az agyvérzés kockázatát. A reggeli tabletta semmi ilyen hatást nem váltott ki. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert, noha az tudott dolog például, hogy a szervezet egyik belső, érösszehúzó hatású anyagának termelődése napi ritmust mutat, és feltehetően ennek a fehérjének a  reggeli maximumát csökkenti az este bevett aszpirin.
Matos Lajos most saját betegein is megvizsgálja, hogy igazuk van-e a spanyol orvosoknak. Pácienseit arra kérte, jegyezzék, mikor vették be aszpirinjüket, illetve, hogy mikor mennyi volt a vérnyomásuk. A kardiológus szavai szerint mostanában világszerte sok-sok ilyen vizsgálatot végeznek, és ha a spanyol kutatók eredményeit mások is igazolják, akkor a betegek csak azzal, hogy este veszik be azt az egy szem tablettát, amit különben is bevennének, újabb vérnyomáscsökkentő szerek bevezetése nélkül vagy a régi(ek) mennyiségének emelése nélkül is javíthatják esélyeiket az infarktus vagy az agyvérzés megelőzésére. A veszélyeztetettek többsége ugyanis rendellenes vérnyomással is küszködik - mondja a kardiológus.
(A Kossuth Rádió Mindennapi tudomány műsora nyomán)

Ezek is érdekelhetnek