Időutazás vándorúton

Megdöbbentő módon épp egy marhavagon szolgál helyszínéül annak a kiállításnak, amely a holokauszt hazai áldozataira emlékezteti a túlélőket. Egy múzeumpedagógus, Novák Ilona kezdeményezésére Budapesten a Keleti pályaudvar tizedik vágányára gördült be az a szerelvény, amelyben a korabeli fotókból és tárgyi emlékekből összeállított anyag kapott helyet.

KultúraCsászár Jenő2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Időutazás vándorúton

A helyszín nem esetleges: éppen ilyen vagonok indultak útnak annak idején a koncentrációs táborok felé. Ilyen környezetben az időutazáshoz elég egy csendőregyenruha, egy peronon felejtett, gazdátlan koffer, hogy felidézze a döbbenetet.
A deportáltakra emlékező dokumentumokat a Magyar Nemzeti Múzeum Fotótárából válogatták. A tárlatra diákcsoportokat is várnak, és számukra e különleges helyen történelemórákat tartanak. A vándorkiállítást tavaly már láthatták a debreceniek és a kecskemétiek, s idén várhatóan más városokba is eljut a tárlat.
A vidék egyetlen állandó holokauszt-kiállítását egyébként tavaly nyitották meg Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzat saját költségén újította fel az 1857-ben romantikus stílusban épült, majd fél évszázadra rá szecessziós jegyekkel díszített zsinagógát. A vallásgyakorlás színhelye mellett lévő egykori iskolaépületben rendezték be a helybeli zsidóüldözésekre emlékeztető tárlatot, mely hétköznap délutánonként és vasárnap ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetnek