Mesél a gúti erdő

Gút jó ideje fogalom a hazai erdésztársadalomban. Az Alföld legnagyobb összefüggő erdejéről már eddig is számtalan cikk, riport, tanulmány jelent meg könyv formában is, de igazi, összefoglaló mű még nemigen látott napvilágot róla - egészen mostanáig.

KultúraBalogh Géza2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Mesél a gúti erdő

A minap kézbe vehettük Szemerédy Miklós nyugdíjas főerdőmérnök A Gut-Keled nemzetség és a gúti erdő című művét, mely tulajdonképpen mindent elmesél e rengetegről, ami fontos. A vaskos kötet két, jól elkülönülő részből áll. A könyv első felében részletes áttekintést kapunk Gút múltjáról, többek között alapító atyáiról, a Gút-Keled nemzetség leszármazottairól, a Báthoriak, Anarcsyak, Diószegiek, Várdayak, Rozsályiak s természetesen a Guthyak terebélyes famíliájáról, mindazokéról, akik egykor oly nagy szerepet játszottak az ország életében.
A kötet másik, terjedelmesebb része magát az erdőt mutatja be az 1600-as évektől napjainkig. A szerző, a hazai erdészvilág nagy tapasztalatú szakembere szerencsére nem csak a szakmára koncentrál. A könyv minden lapján, ha nem is tolakodóan, de ott van az ember is: erdőinspektorok, rőzsebiztosok, erdőmesterek, erdőbiztosok, erdőtisztek, erdőgondnokok, erdőszök (főerdészek), erdészek. S ez - kiegészülve a hol érdekes, hol tanulságos történetekkel - a laikus számára is igazán olvasmányossá teszi a kötetet. (Kiadó: Nyírerdő Rt.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek