Sorsüldözött majmok menedéke

Dél-Anglia Dorset grófságának erdős területen fekvő 65 hektáros parkjában páratlan rezervátum található. Több mint másfél száz, tizenöt különböző fajhoz tartozó majom lakja.

Kultúra2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Sorsüldözött majmok menedéke

A rezervátum története 1987-ben vette kezdetét, amikor is Jim és Alison Cronin elhatározta, hogy biztonságos otthont létesít egy csoport csimpánz számára, amelyeket embertelen körülmények között tartottak és a spanyol tengerpartokon munkára kényszerítettek: turistaközpontokban emberi ruhába öltöztetve órákon át pózoltak a fényképekhez. Amikor a négy-öt éves kort elérték, és már nehezen  lehetett fegyelmezni őket, tulajdonosaik gyakran egyszerűen elpusztították a szerencsétlen jószágokat. Némelyikük pedig veréssel próbálta fegyelmezni a csimpánzokat, kitépte fogaikat vagy nyugtató gyógyszerekkel kábította őket.
Jim és Alison védőkampánya jóvoltából az állatok végre megfelelő életkörülmények között élhetnek. A spanyol kormánnyal együttműködve minden csimpánzt, amelyet a strandokon dolgoztatnak, elkoboznak, és átadnak a rezervátumnak. Az új jövevények orosi vizsgálatából gyakran az derül ki, hogy az állatokat verték, nemegyszer csontjukat törték. Sok majmot gyógszerfüggővé tettek, az állatok alultápláltak és vérszegénységben szenvednek. Gyógyításuk gyakran hosszú és fárasztó munkát igényel.
A rezervátumban jelenleg 56 csimpánz él, amelyek Spanyolországon kívül Görögországból, Franciaországból, Angliából, Ausztriából, Hollandiából, Izraelből, Ciprusról és Tajvanból kerültek Dorsetbe. Hol laboratóriumi kísérletekre használták fel, hol pedig cirkuszi munkára fogták őket. De voltak, akik háziállatként tartották és az otthonukban szórakoztak velük.
Minden állat története más és más, de közös bennük, hogy mindegyikük Afrikában született, majd nagyon fiatalon elszakították őket családjuktól, és illegálisan hurcolták el szülőhelyükről. (Sajnos a vadállat-kereskedés továbbra is elterjedt jelenség, milliós hasznokat hoz, ezért nagyon nehéz küzdeni ellene.)
Itt, a rezervátumban a majmoknak újból meg kell tanulniuk nagy közösségben élni. 
A témát az Animal Planet televíziós csatorna dolgozta föl Majomkodás címmel. (A filmet november 14-én 19.30-kor vetítik.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek