Betlehem és mézeskalács

Mézeskalács-kiállítással ünnepli a karácsonyt a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, de természetesen állandó kiállítása is tartalmaz az ünnepkörhöz kapcsolódó elemeket.

Kultúra2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Betlehem és mézeskalács

Számos betlehem tekinthető itt meg, gyáriak és egyediek egyaránt. Akadnak széthajtható színes litográfiák a XIX. század végéről, de gipszből és egyéb anyagokból kiöntött, festett jászolok is. A XX. század elején még minden karácsonyfa alatt állt egy betlehem. Különlegesség a Felvidékről, Bélabányáról hozott, fából faragott, festett darab. A bányavárosokban élt ez a hagyomány nagyon sokáig, az ottani betlehemek különlegessége, hogy nemcsak a bibliabeli szereplők, hanem a köznapi élet meghatározó alakjai, a földműves asszony, a bányászok is odakerültek a Jézuska mellé. A hagyományt ma népi iparművészek ápolják, a Kecskeméten látható betlehemet Milan Gazdík a Szórakaténusz felkérésére készítette.
Persze más különlegességeket is megtekinthet, aki kíváncsiságból, esetleg gyermekének programot keresve ellátogat a játékmúzeumba: a gyűjtemény talán legérdekesebb darabja az az 1760-as évekből származó mozaikrejtvény (a mai puzzle), amely Párizsban készült. François Boucher festő A kedvenc bárány című festményéből készítettek metszetet, majd apró ezüstfűrésszel 350 egyedi formájú darabra vágták - az aprólékos mestermunka, a játék szépsége és kora együtt adja a tárgy értékét.
Szív adja szívnek szívesen címmel tart még a mézeskalács-kiállítás is, amely sorra veszi ennek a cukrászterméknek a fejlődését és a hozzá kapcsolódó hagyományokat. A játékos tárlatvezető füzet alkalmat ad a gyerekeknek, hogy aktívan szórakozzák végig a látogatást - ez az interaktív kiállításkoncepció csak mostanában jön divatba idehaza, holott a Szórakaténuszban már régóta alkalmazzák. Aki a gyereknek elfoglaltságot keres, december 27. és 30. között beugorhat vele a múzeumba - egy kis szilveszterimaszk-készítésre.

Ezek is érdekelhetnek