Mind mi voltunk...

Felbecsülhetetlen értékű karácsonyi ajándékot kapott a magyar fotográfiai társadalom, s így az egész magyar nemzet. Vadas Ernőnek, a múlt század közepe kiemelkedő fotóművészének legszebb alkotásaiból érkezett haza százötven vintage kópia, ötvenévnyi "vendégszereplés" után.

KultúraHabik Csaba2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Mind mi voltunk...

Keleti Évát, az Europress fotóügynökség vezetőjét érte a szerencse, hogy tulajdonosa lehetett a páratlan adománynak. Lehetett, mondom, mert a képek nagy részét már a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumnak adományozta; és rövidesen a többi is - melyekből összeállításunk készült - valamelyik magyar közgyűjteménybe kerül.
Hogy kerültek külföldre e képek? Vadas Ernőnek volt egy barátja, Guttmann Henri, aki a harmincas évek közepén Angliába emigrált, és megalapította a Guttmann Photo elnevezésű fotóügynökséget. Képkereskedése nagy számban forgalmazta Vadas képeit. A családi vállalkozásban dolgozott Guttmann Erzsi nevű lánya, aki a negyvenes évek végén férjével, a szintén magyar származású Selby Ferenccel továbbfejlesztette a vállalkozást, és létrehozta a Rex fotóügynökséget. Vadas időközben itthonról folyamatosan - egészen 1945-ig, az államosításig - küldte felvételeit régi barátainak, akik nagy sikerrel értékesítették azokat. Azóta a Rex ügynökség Anglia második legnagyobb képforgalmazójává vált.
Az ügynökség mostani vezetői a közelmúltban Budapesten tárgyaltak, és ők lepték meg nagyvonalúan Keleti Éva fotóművészt a százötven tételből álló ajándékkal.

Vadas Ernő
Vadas Ernő 1899-ben született Nagykanizsán, Budapesten halt meg 1962-ben. Hivatalnokként kezdett kedvtelésből fotografálni, később hivatásául választotta a fényképezést. Az idillikus, az élet örömeit, szépségeit megörökítő "magyaros" stílus kiemelkedő képviselője volt. Legkedvesebb témái közé tartozott a magyar vidék, a parasztság életének dokumentálása. Sok hazai fotográfus tanítómestere. Szakcikkeivel amatőrök ezreit segítette eligazodni a fényképezés bonyolult világában. Aktív tagja volt a hazai fotográfiai közéletnek, több szervezetnek, alkotócsoportnak volt vezetője. Képeit számos magyar és külföldi lap közölte, alkotásaival kiállítások tucatjain szerepelt, hazai és nemzetközi díjak sokaságának tulajdonosa.

Vintage kópia
Vintage kópiának azt a képet nevezzük, amely a szerző által jóváhagyott minőségű nagyítás. Növeli az ilyen fotó értékét, ha a kép hátulján fellelhető a fényképész kézírása, pecsétje, és ennél is többet ér, amikor a képoldalon szerepel a művész kézjegye. Ha egy fotográfus eredeti negatívjáról halála után csinálnak kópiát, az soha nem lesz olyan értékes, mint az életében készített, általa jóváhagyott minőségű másolat. A korai időkben a képügynökségek csak "kölcsönadták" a megrendelőknek a fotókat, s azoknak, miután felhasználták, vissza kellett juttatniuk az ügynökségre a kópiákat. Így maradhatott egyben ez a nagy értékű, Vadas Ernő-féle fotógyűjtemény is, mely most hazaérkezett.
Örvendetes tény, hogy az utóbbi időkben nem múlik el úgy fotóaukció, hogy magyar alkotók művei ne gazdagítanák a kínálatot. Még örvendetesebb, hogy nemcsak a külföldön élt hazánk fiainak (Brassai, Capa, Kertész, Munkácsy, Moholy-Nagy) alkotásaiért licitálnak a gyűjtők, hanem egyre többször cserélnek gazdát olyan fotográfusok művei is, akik egész életükben itthon alkottak, mint például Balogh Rudolf vagy Vadas Ernő.


VADAS ERNŐ FELVÉTELEI

Vintage kópia
Cím nélkül
Fiú ökrökkel
Főzögető gulyásbojtár
Ebéd után
Hortobágyon éjjel
Ungheria
Kerekes kút
Cím nélkül
Délebéd
Talicskás fiú


Ezek is érdekelhetnek