Iránytű

Kultúra2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Iránytű

Könyv
Mióta "felfedeztük" magunknak Paulo Coelho barzil írót, majdnem mindegyik fontosabb műve napvilágot látott nálunk is. Legutóbb A zarándoklat - Egy mágus naplója örvendeztette meg az olvasókat. Coelho munkásságában fontos szerepet tölt be ez a könyv, mondhatni ez az első igazán kiemelkedő munkája. Fiatalkori álma vált valóra, amikor 1986-ban végigjárta a Santiago de Compostela-i zarándokutat - bár az utolsó szakaszt autóbusszal tette meg. Ezt maga is bevallja, ennek dacára jócskán érték támadások, például az, hogy taxival suhant végig a misztikusnak tartott, egyhangú úton. (Jó költséges mulatság lett volna!) Coelho írása tehát saját élményein alapul, saját kitartásának, őszinteségének próbája. Gyaloglása során választ keresett kérdéseire, miként lehetséges olyan istent keresni, aki nem mutatkozik soha. S rájött az igazságra: "a Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik". Az író sokat változott a zarándoklat során. Saját tapasztalait hívja segítségül, amikor feltárja lelkünk belső gazdagságát. Mindezt érthető és gördülékeny stílusban teszi - amiért leginkább szeretjük a brazil írót. (Athenaeum)

Testvérek könyve. Ez nem valami figyelemkeltő szlogen, hanem tényleg igaz. A 24 esztendős Béres Melinda és kilencéves öccse, Béres Merse immár három mesekönyvet alkotott közösen. A szereposztás a következő: Melinda ír, Merse rajzol. 2003-ban jelent meg a Széllelbélelt mesék, amit 2004-ben a Mackókalandok, 2005-ben pedig a Semminden követett. Az első mesekönyvből színpadi változat is készült. Nem véletlenül, hiszen szerethető, kedves történetek az övéik. A műfaj két nagy öregje, Lázár Ervin és Csukás István is jó véleménnyel van róluk: "gyermek és felnőtt örömét leli bennük". A Semminden alapgondolata a hétköznapi, apró dolgok szeretete és megbecsülése. Vegyük észre a bennünket körülvevő szépet és jót. Aki véres rémmesékre számít, nagyot csalódik. Ez a könyv ugyanis látszólag jelentéktelen dolgokról szól, de a végére kiderül, a SEMMI alkotja a MINDEN-t. És a meglepetés: Melinda és Merse gondolt egy merészet, és szerepet cserélt. A fiú tollba mondta "barátai", Bobojka, Zsiri és Fifi történeteit, a leány pedig átvállalta az illusztrátorságot. Ezt a kis könyvecskét adják ajándékba a Semminden című könyvükhöz. (Akovita)
{p}
Lemez
A Hangzó Helikon legújabb darabja a Kátai-Krónika. A Jankovits Marcell rajzaival illusztrált "könyvlemez" segítségével sok évszázadot utazhatunk vissza a múltba, és igazán léleképítő keresztmetszetet kaphatunk régi idők "híradói"-ból. Mert akár korabeli híradónak is felfoghatjuk a zenében és énekben tolmácsolt történelmi beszámolókat. Mátyás udvarában például a lakomák során lantosok pengettek, monoton ének kíséretében, a vitézek hőstetteiről. Ennek nyomán alakultak ki a hősi énekek, melyek halottsirató formájában napjainkig nyomon követhetők. A XVI. század históriás énekei a török háború "híradói" voltak. Legismertebb szépenszóló Tinódi Lantos Sebestyén volt, aki az általa előadott opusokat könyvbe gyűjtötte. Hasonló módon járt el Wathay Ferenc is, ő török raboskodása alatt kézzel írta énekeskönyvét. Nagy elődök adtak példát a közéleti költészet kibontakozásához, ami Kölcsey Ferenc Himnuszában csúcsosodott ki; a lemezen ez is hallható, méghozzá egy mezőségi népdal töredékeivel párosítva. Kátai Zoltán szerkesztő és énekes szépen zengő, mély hangja páratlan élményt nyújt, ráirányítja figyelmünket a régi idők zenés históriáira. (Helikon)
A legendás és titokzatos Maria Callas művészete egyetemes érvényű. Bársonyos szoprán hangja még a leghűvösebb amerikai közönséget is elvarázsolta. A görög bevándorlók gyermeke fiatalon otthagyta New York-ot, édesanyjával visszaköltözött Athénba, ahol elindult művészi karrierje. Később a világ összes jelentős operaszínpadán szerepelt, mindenhol hatalmas ovációval fogadták. Persze botrányok is kísérték az életét, több férjet "elfogyasztott", utoljára a görög mágnás, Onassis oldalán kereste a boldogságot - hiába. Szerepelt Pasolini alkotásában, Zeffirelli külön filmet szentelt neki. Drámát írtak róla, nálunk Kútvölgyi Erzsébet játszotta a főszerepet. 1977-ben, ötvennégy évesen halt meg idegösszeomlásban, párizsi otthonában találtak rá; hamvait az Égei-tengerbe szórták szét. Maria Callas több mint negyven operaszerepet énekelt, húsz teljes operafelvételt hagyott az utókorra. Ezek legszebbjei nyolc CD-n sorakoznak, valamennyi élő felvétel, 1952 és 1963 közötti színpadi szerepléseit, legszebb áriáit, valamint koncertjeinek részleteit őrzik a világ minden tájáról. (EMI Classic)

Kiállítás
Állandó kiállításon láthatók a budapesti Róth Miksa-emlékházban a magyar üvegfestészet és mozaikművészet világszerte elismert alkotójának műremekei. A 140 éve született művész (1865-1944) munkássága előtt Róth Miksa üvegfestményei a historizmustól a szecesszióig című, május 9-éig látható időszakos tárlat tiszteleg. Ugyanakkor egy olyan sorozat első darabja is, amely a rendezők szándéka szerint Róth korszakait, kiemelkedő alkotásait mutatja be. Ezúttal művészetének első húsz évében készült alkotásait ismerhetik meg a látogatók. Az üvegfestmények többsége most kerül először kiállításra. Az eredetiben be nem mutatható, nevezetes műemlék épületekben látható alkotásokat érintőképernyős monitorokon teszik közszemlére. A család generációkon át üvegesmesterekből állt. Miksa az apjától elsajátított ismereteket Belgiumban, Angliában és Franciaországban tökéletesítette. Ő készítette a burgenlandi máriafalvi késő gótikus templom, a fővárosi Vajdahunyad vára, a jáki kápolna díszes ablakait, a Gresham-palota, a Zeneakadémia mozaikjait és üvegképeit.

Ezek is érdekelhetnek