Lelki bajok testi tünetekkel

Biztosan van olyan ismerősük, aki talán valamilyen titokzatos betegségben szenvedhet, mert hiába vizsgálják, semmit sem találnak nála, pedig a tünetei mind valóságos bajt sejtetnek. Amikor az orvosok kizárnak minden lehetséges okot, kimondják a varázsszót: szomatizációról lehet szó, vagyis arról, hogy lelki bajok okozzák a testi tüneteket.

Kultúra2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Lelki bajok testi tünetekkel

Erről a jelenségről tartottak konferenciát az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársai Budapesten, a Kossuth Klubban. Az egyik előadó, Kende Anna szerint a szomatizáció mögött nagyon fontos társadalmi és kulturális okok állnak. Bizonyos társadalmakban kevesebbszer fordul elő ez a jelenség, mint Magyarországon. Az eltérésnek két oka van. Az határozza meg elterjedtségét, hogy miféle társadalmi problémákkal szembesülünk, valamint hogy hogyan kezeljük és oldjuk meg őket, illetve miképpen vezetjük le feszültségeinket, konfliktusainkat.
Kende Anna és munkatársai kutatásaikban arra voltak kíváncsiak, milyen típusú a szomatizáló személyiség, vagyis kiket jellemez az, hogy lelki problémáikat testi tünetekkel teszik nyilvánvalóvá környezetük számára. Ha ezt a jelenséget egy társadalom állapotának fokmérőjeként kezeljük, Magyarországon sajnálatosan magas a szomatizáló páciensek száma.
A kutatók megállapították, hogy létezik egy nagyon erős sztereotípia azzal kapcsolatban, mi az, ami megbetegít. Nőknél jellemző megbetegítő tényező, illetve körülmény lehet, ha az illető 40-50 év körüli életkorú, alkalmazotti munkakörben dolgozó, akinek munkájával is nehézségei vannak, egyedülálló, elvált vagy párkapcsolati problémákkal küszködik és társasházban él.
A férfiaknál valószínűleg megbetegítő tényező, ha el kell tartania egy családot, de erre valamilyen okból (betegség, a munkahely elvesztése) nem képesek. Tipikus menekülési forma az alkoholizmus, de míg a férfiak gyakran keresik fel a kocsmát, a nők általában magányosan isznak, ami még jobban növeli az elszigeteltség érzését. Ez tipikus látszatmegoldás, ami nem segít megoldani a problémákat.
A kutatás szerint a megkérdezett orvosok nagyon eltérő becslést állítanak fel arról, hogy betegeik hány százalékát bántják szomatikus panaszok, függetlenül attól, hogy kardiológus vagy belgyógyász volt a kérdezett. A jelenség hátterében gyakran a változások okozta stressz húzódik meg, mert például a nőknél a negyven-ötven éves életszakaszba lépés nagy változás. Ekkor lassan kikerülnek az anyaszerepből, megnőttek a gyerekek, és az új helyzetben a társadalom nem segít fogódzókat találni. A média sugallata a kötelező fiatalság, fittség, s ha valaki túlsúlyos vagy túl sovány, úgy érzi, nem képes megfelelni a társadalmi elvárásoknak, és ettől megbetegszik. Kende Anna pszichológus szerint a változások nehézségekkel járnak, ám ha valaki ötvenéves, elvált és nő, ettől még nem kell feltétlenül megbetegednie.
(A Kossuth Rádió Szonda című műsora nyomán)

Ezek is érdekelhetnek