Mozaik

KultúraValló László2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Mozaik

A tetvek győzték le Napóleont
Úgy tartja a történettudomány, hogy Napóleon oroszországi hadjárata idején a zord tél diadalmaskodott a francia hadsereg fölött, hiszen nagyobb csatában meg sem ütközött az ellenséggel. Mégis az 1812-ben indított hadjárat végére a kezdetben félmilliós francia sereg alig néhány ezer főre fogyatkozott. A Marseille-i Egyetem kutatói most kiderítették, hogy Napóleon katonáival nem a fagy végzett, hanem - a tetvek. Pontosabban a tetvek által terjesztett halálos betegség, a kiütéses tífusz, az úgynevezett lövészárokláz. (Ez a kór pusztított a katonák között az első világháborúban is, többen haltak meg ennek következtében, mint a fegyveres összecsapásokban.) A kutatók az oroszországi hadjárat során elpusztult francia katonák Vilniusban feltárt tömegsírjának csontmaradványait vették vizsgálat alá. A fogak elemzéséből kiderítették, hogy a tetvek - és velük a pusztító ragály - elképesztő gyorsasággal terjedtek a hadseregben, halomra ölve az embereket.

Csillagport szedett a Stardust
Csaknem hétévnyi utazás és 4,6 milliárd kilométer megtétele után földet ért a Stardust űrszonda mintaszedő kapszulája, benne az útja során gyűjtött csillagporral. A Stardust (amely neve szerint is csillagport jelent magyarul) 1999 februárjában startolt a floridai Kennedy Űrközpontból azzal a céllal, hogy találkozzon a Wild-2 üstökössel, és felvételeket készítsen róla, illetve, hogy miközben a bolygóközi térben halad, mintát vegyen a Naprendszeren át áramló csillagközi porból. Miután teljesítette feladatát, az űrszondát a Föld irányába fordították, majd amikor bolygónk közelébe ért, a szonda elengedte azt a kapszulát, amelybe a csillagport gyűjtötte. A kapszula január 15-én délelőtt érte el Földünk légkörét, hővédő pajzsa fölizzott, de ezt követően máris rendben kinyíltak fékező ejtőernyői, és az Egyesült Államok egyik katonai telepén landolt. Helyének pontos meghatározása után a hadsereg helikopterei fél órán belül meg is találták. Most izgalmas feladat következik: a kapszulában lévő tartályt egy steril laboratóriumba szállítják, ott kinyitják, és megkezdik a begyűjtött csillagpor vizsgálatát. A kutatók választ várnak olyan kérdésekre, hogy milyen szerves anyagok vannak a csillagközi térben, illetve hogy mi jellemezhette az anyagfejlődés általunk eddig kevéssé ismert szakaszait.

Időjós esernyő
Az amerikai Las Vegasban rendezett, elektronikus újdonságokat fölvonultató kiállításon mutatták be azt a digitális kijelzővel fölszerelt esernyőt, amelyet - a kifejlesztő cég képviselőjének állítása szerint  - biztosan nem hagy otthon a gazdája, amikor szükség lehet rá. Az intelligens ernyő ugyanis - rádióvevője révén - folyamatosan gyűjti egy hálózatról az adatokat az időjárási viszonyok alakulásáról, és tájékoztatja tulajdonosát. Csapadékmentes viszonyok között csak kiírja az időszerű adatokat, ha azonban eső várható, nyele kék villogásával figyelmezteti a gazdáját, hogy vigye magával.

Ezek is érdekelhetnek