Tömegmészárlás Cancuénben

Vérfagyasztóan borzalmas tömegmészárlás nyomaira bukkantak a régészek Guatemalában. Az egykori maja birodalom a latin-amerikai ország területére is kiterjedt, ahol több mint ezer évvel ezelőtt már fejlett civilizáció létezett. Az első emlékek háromezer évesek, de az ősi indián nép Krisztus után 300 és 900 között élte fénykorát. Fejlett városok, díszes templomok épültek, aztán a maja birodalom hirtelen összeomlott, és teljesen elnéptelenedett.

KultúraPethes József2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Tömegmészárlás Cancuénben

A kutatók már régóta próbálják megfejteni a rejtélyt, de a mai napig csak feltételezéseik vannak. Műholdas felvételek alapján arra következtetnek, hogy valószínűleg egy nagy szárazság hatására még a fák is kipusztultak, a termőtalajt pedig később elhordta a szél, majd a víz. Nagy éhínség lehetett úrrá a vidéken, hiszen a fennmaradt emberi maradványok az alultápláltság jeleit is mutatják. Elképzelhető, hogy valamilyen súlyos betegség, járvány pusztította az embereket, és a kutatások arra is fényt derítettek, hogy két hatalom küzdött egymással kemény háborúkban. Hogy melyik okozta a maja birodalom bukását, nem tudni pontosan, de a kutatók feltételezik: a felsorolt bajok mindegyike közrejátszott benne.
Ami azonban biztos: ezerkétszáz évvel ezelőtt a maja fővárosban, Cancuénben borzalmas tömegmészárlás történt. Elkeseredett és reménytelen védekezés után a királyi család negyvenöt tagját valakik brutálisan meggyilkolták, majd a tetemeket tömegsírokba dobálták. Az eddig ismeretlen ellenség, miután kiirtotta az uralkodócsalád összes tagját, megsemmisítette a kultikus tárgyakat, elűzte a népet, majd sorsára hagyta az elpusztított várost.
Az Arthur Demarest vezette kutatócsoport véleménye szerint a valószínűleg rivális maja vagy valamilyen külső támadók nem azért jöttek, hogy leigázzák és elfoglalják a várost, hanem céljuk az emberirtás volt. A város lakói feltehetően tudtak a fenyegető veszélyről, mert a régészek kapkodva épített és be nem fejezett kő- és fakerítés nyomaira akadtak, amelyek a védekezésre utalnak. A befejezetlen védelmi rendszer, a különféle szúró- és vágófegyverek által okozott sérülések máig látható nyomai a csontokon gyors lefolyású ütközetről árulkodnak. Mivel a csontmaradványokat nedves agyagban találták meg, úgyszólván tökéletes állapotban maradtak fenn. Azt is lehet tudni, hogy az áldozatok egy része védekezett, de többségüket leszúrták. A tetemeket rituálisan feldarabolták, majd három tömegsírba dobálták, melléjük hajigálva ruháikat és társadalmi rangjukat jelző értékes ékszereiket. Ebből nyilvánvaló, hogy a gyilkosokat nem érdekelték az értékek, még a család nyomait is el akarták tüntetni. Az ékszerek alapján sikerült azonosítani a halottakat, így az uralkodó Kan Maaxot is, akinek a nyakán maradt nyakékébe bevésve megtalálták a nevét és a rangját.

Ezek is érdekelhetnek